Printer Friendly Version Делегација Института НС СЕМЕ посетила Бања Луку @ 21 December 2017 02:02 PM

Делегација Института за ратарство и повртарство Нови Сад „НС СЕМЕ“, предвођена председником Управног одбора проф. др. Богданом Кузмановићем, боравила је у Бањалуци 20.12.2017. године, којом приликом је посетила Министарство науке и технологије и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Српске. Тежишна тема разговора била је учешће представника поменутих министарстава на 52. Саветовању агронома Р. Србије и РС, које ће се одржати од 21. до 27.01.2018. године.

На састанку са министром науке и технологије Р. Српске, проф. др Јасмином Комићем, разговарано је о значају предстојећег Саветовања, јер је у питању први скуп на коме ће заједно учествовати агрономи из Српске и Србије. Председник УО НС СЕМЕ, проф. др Богдан Кузмановић, посебно је истакао научну оријентисаност Института и позвао научне раднике из Републике Српске да се активно укључе у његов рад, како би допринели укупном развоју пољопривредне производње у Босни и Херцеговини. 

Министар Комић је истакао да овакви скупови значајно утичу на унапређење пољопривредне производње, кроз практичну примену научних достигнућа у производњи хране и поручио да ће истом лично присуствовати, као и представници Пољопривредних факултета и Пољопривредног института Републике Српске. С тим у вези, предложио је да Министарство науке и технологије, на предстојећем саветовању, представи своја достигнућа. Истовремено је позвао НС СЕМЕ да узме учешће на предстојећем Фестивалу науке Републике Српске.

Директор Института за ратарство и повртарство Нови Сад проф. др Јан Туран је, након краћег представљања производних могућности и великог броја хибридних сорти које нуде нашем и светском тржишту, напоменуо да имају веома добру сарадњу са Пољопривредним добром „Семберија“, где се контролисано узгаја семе сунцокрета, по коме је НС СЕМЕ познато широм света.

На састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стевом Мирјанићем заједнички је закључено да семена Института за ратарство и повртарство Нови Сад поседују висок квалитет, који је издражо вишедеценијску пробу. Такође, потврђен је и значај чврсте подршке државних институција фундаменталном делу рада Института, који се тиче стварања квалитетних сорти и хибрида.

Министар Мирјанић, који је уједно и професор на Пољопривредном факултету Универзитета Бања Лука, потврдио је присуство на предстојећем Саветовању и позвао представнике Института НС СЕМЕ да се активно укључе у реализацију Саветовања агронома РС (фебруар 2018. године). Истовремено је предложио да се размотри могућност заједничке производње крмног биља, јер Република Српска поседује одличне услове за њихов узгој, као и за производњу безвирусног семена кромпира. Притом је навео да организација УН за храну и пољопривреду (FAO), подржава обнову Центра за унапређење пољопривредне производње на Мајданима код Соколца, који не ради од 2012. године (обезбедила је око 1.250.000,00 евра за набавку нове лабораторије и пољопривредне механизације). На том подручју би се покренула и производња поменутог ситног семена крмног биља и житарица.   

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука пружио је сву потребну помоћ делегацији Института за ратарство и повртарство Нови Сад, како у фази припреме тако и током реализације састанака у Бањалуци.