Printer Friendly Version Ministar odbrane Republike Srbije posetio Banja Luku @ 18 December 2017 09:15 AM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, tokom boravka u poseti Bosni i Hercegovini, sastao se 14.12.2017. godine u Banjaluci sa zvaničnicima Republike Srpske, predsednikom Miloradom Dodikom, predsednicom Vlade Željkom Cvijanović i ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem. Tokom sastanka, razgovaralo se i o povećanju obima saradnje sa odbrambenom industrijom Republike Srpske.

Tom prilikom, ministar Vulin je rekao da se u Republici Srbiji konkretno radi na sprovođenju politike sa ciljem da se omogući razvoj preduzećima odbrambene industrije u Republici Srpskoj, kako bi se pomoglo zapošljavanju ljudi u Banjaluci, Bijeljini  i na Palama. On je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, kao i da insistira na tome da se on mora bezuslovno poštovati i sprovoditi, naglasivši pritom da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da je za rukovodstvo Srbije prihvatljivo sve što se dogovore dva entiteta i tri naroda u Bosni i Hercegovini.

Diskutujući o aktuelnim političkim i bezbednosnim temama, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin potvrdili su važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Srbija garant, ističući neophodnost njegovog sprovođenja. Dodik je, takođe, istakao da ga raduje čvrst stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i unutrašnju strukturu zemlje, što znači dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Istovremeno je podsetio na činjenicu da je Srbija najveći ekonomski partner Republike Srpske i da je veoma značajna privredna saradnja.

Dodik je istakao da se privredna saradnja Republike Srbije i Srpske odnosi i na mogućnost angažovanja određenih kapaciteta kojima Republika Srpska raspolaže, kao što su fabrika „Orao“, „Famos“ i „Kosmos“. S tim u vezi rekao je da je Srbija uspela da pokrene namensku industriju u smislu ekspanzivnog pristupa inostranim tržištima i poručio da je to prilika da se, u vremenu koje dolazi, razgovara i o višem stepenu integracije postojećih industrijskih kapaciteta Srbije i Srpske.