Printer Friendly Version Министар одбране Републике Србије посетио Бања Луку @ 18 December 2017 09:13 AM

Министар одбране Александар Вулин, током боравка у посети Босни и Херцеговини, састао се 14.12.2017. године у Бањалуци са званичницима Републике Српске, председником Милорадом Додиком, председницом Владе Жељком Цвијановић и министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем. Током састанка, разговарало се и о повећању обима сарадње са одбрамбеном индустријом Републике Српске.

Том приликом, министар Вулин је рекао да се у Републици Србији конкретно ради на спровођењу политике са циљем да се омогући развој предузећима одбрамбене индустрије у Републици Српској, како би се помогло запошљавању људи у Бањалуци, Бијељини  и на Палама. Он је подсетио да је Србија гарант Дејтонског споразума, као и да инсистира на томе да се он мора безусловно поштовати и спроводити, нагласивши притом да Република Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине и да је за руководство Србије прихватљиво све што се договоре два ентитета и три народа у Босни и Херцеговини.

Дискутујући о актуелним политичким и безбедносним темама, председник Републике Српске Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин потврдили су важност Дејтонског мировног споразума, чији је Србија гарант, истичући неопходност његовог спровођења. Додик је, такође, истакао да га радује чврст став Србије да поштује територијални интегритет БиХ, али и унутрашњу структуру земље, што значи договор два ентитета и три конститутивна народа. Истовремено је подсетио на чињеницу да је Србија највећи економски партнер Републике Српске и да је веома значајна привредна сарадња.

Додик је истакао да се привредна сарадња Републике Србије и Српске односи и на могућност ангажовања одређених капацитета којима Република Српска располаже, као што су фабрика „Орао“, „Фамос“ и „Космос“. С тим у вези рекао је да је Србија успела да покрене наменску индустрију у смислу експанзивног приступа иностраним тржиштима и поручио да је то прилика да се, у времену које долази, разговара и о вишем степену интеграције постојећих индустријских капацитета Србије и Српске.