Printer Friendly Version Delegacija Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije posetila Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske @ 7 December 2017 11:01 AM

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, tokom dvodnevne posete Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske, 06. i 07.12.2017. godine, potpisala je četiri protokola o saradnji ovih nacionalnih institucija kulture.

Protokoli o saradnji, za period 2017-2021. godine, obuhvataju više oblasti, i to: informacione sisteme nepokretnih kulturnih dobara (potpisan između Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske); digitalizaciju kulturnog nasleđa (potpisan između Muzeja Vojvodine i Muzeja RS);  razmenu obaveznog primerka (potpisan između Narodne biblioteke Srbije i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske) i protokol o saradnji potpisan između Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Povodom potpisivanja pomenutih protokola, v.d. pomoćnika ministra kulture Republike Srbije za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković, istakao je da je suština potpisanih sporazuma u intenziviranju i uspostavljanju konkretne saradnje i zajedničkog delovanja u kulturi.
Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je kako smatra da će potpisani protokoli značajno unaprediti oblasti kulture na koje se odnose, a samim tim celokupan kulturni sistem. On je poručio da je Memorandum o saradnji između dva ministarstva potpisan u cilju stvaranja boljih uslova za dalje jačanje kulturne razmene i uspostavljanja direktnih kontakata između nacionalnih ustanova kulture Republike Srbije i Republike Srpske.

Potpisivanju protokola o saradnji prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić.