Printer Friendly Version Делегација Министарства културе и информисања Републике Србије посетила Министарство просвете и културе Републике Српске @ 7 December 2017 10:59 AM

Делегација Министарства културе и информисања Републике Србије, током дводневне посете Министарству просвете и културе Републике Српске, 06. и 07.12.2017. године, потписала је четири протокола о сарадњи ових националних институција културе.

Протоколи о сарадњи, за период 2017-2021. године, обухватају више области, и то: информационе системе непокретних културних добара (потписан између Републичког завода за заштиту споменика културе Србије и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске); дигитализацију културног наслеђа (потписан између Музеја Војводине и Музеја РС);  размену обавезног примерка (потписан између Народне библиотеке Србије и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске) и протокол о сарадњи потписан између Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Републике Српске.

Поводом потписивања поменутих протокола, в.д. помоћника министра културе Републике Србије за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Дејан Масликовић, истакао је да је суштина потписаних споразума у интензивирању и успостављању конкретне сарадње и заједничког деловања у култури.

Министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је како сматра да ће потписани протоколи значајно унапредити области културе на које се односе, а самим тим целокупан културни систем. Он је поручио да је Меморандум о сарадњи између два министарства потписан у циљу стварања бољих услова за даље јачање културне размене и успостављања директних контаката између националних установа културе Републике Србије и Републике Српске.

Потписивању протокола о сарадњи присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.