Printer Friendly Version Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u poseti Republici Srpskoj @ 1 December 2017 03:23 PM

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević predvodi delegaciju koja boravi u poseti Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske, 01. i 02.12.2017. godine.

Prvog dana posete, nakon sastanka sa ministrom prosvete i kulture Republike Srpske, Danetom Maleševićem, održana je konferencija za novinare. Ministar Šarčević je, obraćajući se predstavnicima medijskih kuća, rekao da je osam odsto đaka u srednjim školama u Srbiji uključeno u dualni sistem obrazovanja, koji koriste zemlje od Portugala do Kine. On je podsetio i na činjenicu da se u Srbiji, već godinu dana, sprovode reforme koje imaju za cilj da povećaju kvalitet i efikasnost obrazovnog sistema. Takođe, naveo je da su rađene zakonske izmene, kao i reforma gimnazije koja je u osnovi ista, ali obogaćena novim, izbornim programima. Javnosti je poručio da dualno obrazovanje predstavlja model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kojem se putem teorijske nastave i vežbe u školi i radom kod poslodavca, stiču kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Ministar Dane Malešević je istakao da je Republika Srpska zainteresovana za dualni sistem obrazovanja i da prati efekte primene ovog sistema u Srbiji, koja je tu oblast zakonski regulisala. Istovremeno je ukazao i na činjenicu da privrednici u Srpskoj traže više zanatlija, veći obim praktične nastave, odnosno drugačiji pristup srednjoškolskom obrazovanju. Malešević je poručio i da treba naći određene načine kako vratiti učenike školama koje će im dati mogućnost da se lakše zaposle.

Ministri su, nakon sastanka u Administrativnom centru Vlade posetili banjalučku osnovnu školu „Ivo Andrić“ gde su prisustvovali času u okviru projekta „Dositej“.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević se, istog dana, sastao i sa predsednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, kojom prilikom je konstatovano da Srbija i Srpska imaju izuzetno dobre odnose po svim pitanjima.

Pomenutim sastancima i susretima prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić.