Printer Friendly Version Министар просвете, науке и технолошког развоја Mладен Шарчевић у посети Републици Српској @ 1 December 2017 03:19 PM

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић предводи делегацију која борави у посети Министарству просвете и културе Републике Српске, 01. и 02.12.2017. године.

Првог дана посете, након састанка са министром просвете и културе Републике Српске, Данетом Малешевићем, одржана је конференција за новинаре. Министар Шарчевић је, обраћајући се представницима медијских кућа, рекао да је осам одсто ђака у средњим школама у Србији укључено у дуални систем образовања, који користе земље од Португала до Кине. Он је подсетио и на чињеницу да се у Србији, већ годину дана, спроводе реформе које имају за циљ да повећају квалитет и ефикасност образовног система. Такође, навео је да су рађене законске измене, као и реформа гимназије која је у основи иста, али обогаћена новим, изборним програмима. Јавности је поручио да дуално образовање представља модел реализације наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у којем се путем теоријске наставе и вежбе у школи и радом код послодавца, стичу компетенције у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе и учења.


 

Министар Дане Малешевић је истакао да је Република Српска заинтересована за дуални систем образовања и да прати ефекте примене овог система у Србији, која је ту област законски регулисала. Истовремено је указао и на чињеницу да привредници у Српској траже више занатлија, већи обим практичне наставе, односно другачији приступ средњошколском образовању. Малешевић је поручио и да треба наћи одређене начине како вратити ученике школама које ће им дати могућност да се лакше запосле.

Министри су, након састанка у Административном центру Владе посетили бањалучку основну школу „Иво Андрић“ где су присуствовали часу у оквиру пројекта „Доситеј“.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић се, истог дана, састао и са председником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, којом приликом је констатовано да Србија и Српска имају изузетно добре односе по свим питањима.

Поменутим састанцима и сусретима присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.