Printer Friendly Version Ministar državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije posetio Banjaluku @ 30 November 2017 11:06 AM

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Branko Ružić predvodio je delegaciju koja je, 28.11.2017. godine, posetila Banju Luku. Tom prilikom, razgovarao je sa ministrom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejlom Rešić, ministrom industrije, energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem, kao i sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

Tokom sastanka sa ministrom uprave i lokalne samouprave R. Srpske Lejlom Rešić dogovoreno je da se potpiše prošireni memorandum o saradnji (februar 2018. godine), kojim će biti definisani konkretni koraci saradnje u oblasti lokalne samouprave.  Rešićeva je rekla da će pokušati animirati i predstavnike Saveza opština i gradova Srpske i Srbije da se priključe, kako bi se utvrdilo šta je jednima i drugima potrebno i da se na taj način bolje uvežu lokalne zajednice. Ona smatra da će to pozitivno uticati i na korišćenje sredstava iz EU fondova. Pored toga, razgovarano je i o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje u javnoj upravi Srbije, gde bi institucije Srpske upućivale službenike na edukaciju radi dostizanja standarda EU.


Obraćajući se novinarima, ministar Ružić je rekao da poseta Banjaluci predstavlja nastavak rada na aktivnostima koje su dogovorene na nedavno održanoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske u Beogradu. On je istakao da dva resorna ministarstva mogu postići visoki stepen saglasnosti u pogledu pristupa rešavanju određenih problema i razmene iskustava u dosadašnjem periodu, a u skladu sa Sporazum o specijalnim paralelnim vezama. Posebno je naglasio da je reforma javne uprave „jedan od tri stuba evropskih integracija kojima čitav region teži, a koja je pre svega u interesu svih naših građana“. Istovremeno je napomenuo da je na sastanku bilo reči o softverskim platformama, koje su primenjene u vezi sa reformom javne uprave u Srbiji. On je nagovestio i da će Memorandum o saradnji dva ministarstva, koji je potpisan 2012. godine biti „zanovljen sa svim sprovedenim reformama u Srbiji i Republici Srpskoj“.


 

Na sastanku sa ministrom industrije, energetike i rudarstva RS, razmenjena su mišljenja i iskustva u vezi sa jačanjem kapaciteta javne uprave, kao i reformama i modelima uprave koji bi mogli da se primenjuju u institucijama Srpske.

Razmotren je i veći broj konkretnih pitanja koja se tiču unapređenja razvoja regiona i konstatovano da je očuvanje dobrih međunacionalnih odnosa od suštinske važnosti. Pored ministra Đokića, sastanku su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, kao i ministar za porodicu, omladinu i sport RS Jasmina Davidović.

Ministar Ružić se, istog dana sastao i sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem, koji ga je upoznao sa namerom da se Banjaluka kandiduje za Evropsku prestonicu kulture za 2024. godinu. Radojičić je izneo očekivanje da će sam proces nominacije, kao i prateće pripreme, značajno doprineti razvoju kulturne scene u najvećem gradu RS. Pored toga, rekao je da Banjaluka očekuje pozitivne vesti iz Brisela, na nedavnu aplikaciju za sticanje titule „Evropskog grada sporta 2018. godine“, što bi dodatno doprinelo popularizaciji sporta među mlađim naraštajima. Takođe, predočio je prioritete i aktuelne izazove u radu gradske administracije, sa naglaskom na rešavanju ključnih komunalnih izazova, poput pitanja daljinskog grejanja izgradnjom nove „Eko toplane“.