Printer Friendly Version Министар државне управе и локалне самоуправе Р. Србије посетио Бањалуку @ 30 November 2017 11:02 AM

Министар државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Бранко Ружић предводио је делегацију која је, 28.11.2017. године, посетила Бању Луку. Том приликом, разговарао је са министром управе и локалне самоуправе Републике Српске, Лејлом Решић, министром индустрије, енергетике и рударства РС Петром Ђокићем, као и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем.

Током састанка са министром управе и локалне самоуправе Р. Српске Лејлом Решић договорено је да се потпише проширени меморандум о сарадњи (фебруар 2018. године), којим ће бити дефинисани конкретни кораци сарадње у области локалне самоуправе.  Решићева је рекла да ће покушати анимирати и представнике Савеза општина и градова Српске и Србије да се прикључе, како би се утврдило шта је једнима и другима потребно и да се на тај начин боље увежу локалне заједнице. Она сматра да ће то позитивно утицати и на коришћење средстава из ЕУ фондова. Поред тога, разговарано је и о Националној академији за стручно усавршавање у јавној управи Србије, где би институције Српске упућивале службенике на едукацију ради достизања стандарда ЕУ.

Обраћајући се новинарима, министар Ружић је рекао да посета Бањалуци представља наставак рада на активностима које су договорене на недавно одржаној заједничкој седници влада Србије и Српске у Београду. Он је истакао да два ресорна министарства могу постићи високи степен сагласности у погледу приступа решавању одређених проблема и размене искустава у досадашњем периоду, а у складу са Споразум о специјалним паралелним везама. Посебно је нагласио да је реформа јавне управе „један од три стуба европских интеграција којима читав регион тежи, а која је пре свега у интересу свих наших грађана“. Истовремено је напоменуо да је на састанку било речи о софтверским платформама, које су примењене у вези са реформом јавне управе у Србији. Он је наговестио и да ће Меморандум о сарадњи два министарства, који је потписан 2012. године бити „зановљен са свим спроведеним реформама у Србији и Републици Српској“.

На састанку са министром индустрије, енергетике и рударства РС, размењена су мишљења и искуства у вези са јачањем капацитета јавне управе, као и реформама и моделима управе који би могли да се примењују у институцијама Српске.

Размотрен је и већи број конкретних питања која се тичу унапређења развоја региона и констатовано да је очување добрих међунационалних односа од суштинске важности. Поред министра Ђокића, састанку су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, као и министар за породицу, омладину и спорт РС Јасмина Давидовић.

Министар Ружић се, истог дана састао и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, који га је упознао са намером да се Бањалука кандидује за Европску престоницу културе за 2024. годину. Радојичић је изнео очекивање да ће сам процес номинације, као и пратеће припреме, значајно допринети развоју културне сцене у највећем граду РС. Поред тога, рекао је да Бањалука очекује позитивне вести из Брисела, на недавну апликацију за стицање титуле „Европског града спорта 2018. године“, што би додатно допринело популаризацији спорта међу млађим нараштајима. Такође, предочио је приоритете и актуелне изазове у раду градске администрације, са нагласком на решавању кључних комуналних изазова, попут питања даљинског грејања изградњом нове „Еко топлане“.