Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić otvorio izložbu „Davorin Jenko 1835-1914“ @ 21 November 2017 09:03 AM

Povodom obeležavanja 99 godina od oslobođenja Banje Luke u Prvom svetskom ratu, generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercedgovini, Vladimir Nikolić, otvorio je izložbu o Davorinu Jenku, poznatom srpskom i slovenačkom kompozitoru i dirigentu, koji je upamćen po tome što je komponovao dve nacionalne himne: slovenačku „Naprej, zastava slave“ i srpsku „Bože pravde“.


 

Izložbu arhivskih dokumenata „Davorin Jenko 1835-1914“ priredio je Arhiv Republike Srpske u saradnji sa arhivima Republike Srbije i Republike Slovenije.

Otvarajući izložbu, Nikolić je rekao da je reč samo o maloj prezentaciji lika i dela Davorina Jenka, prikazanoj na 10 panoa, ali da je posvećena izuzetnom umetniku, koji je 1888. godine postao član Srpske kraljevske akademije. „U ime Srbije i srpskog naroda, zahvaljujem čoveku koji nas je zadužio prelepom pesmom i današnjom himnom „Bože pravde“, rekao je Nikolić.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić naveo je da izložba svedoči o pedagoškom i muzičkom radu slovenačkog i srpskog kompozitora. Takođe, poručio je da Arhiv Republike Srpske ovom izložbom najavljuje sledeći veliki jubilej 100 godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svetskom ratu i jednu veliku izložbu koja će nositi naziv „Banjaluka 1918“.
Direktor Arhiva Slovenije Bojan Cvelfar rekao je da je izložba povodom 100 godina od smrti Jenka bila postavljena i u Ljubljani, Beogradu i Užicu. Istovremeno je podsetio da je Jenko svoje najbolje godine proživio u Beogradu i Pančevu, ali da je na početku rada komponovao u Sloveniji. Posebno je istakao činjenicu da je Jenko osoba koja je živela i radila za Slovence i Srbe, što pokazuje prijateljstvo između nacija i zaključio „Na ovaj način možemo da pokažemo da smo u neko doba zajedno radili za zajedničke stvari“.

Pre otvaranja izložbe, Muški kamerni ansambl „Istočnik izveo je himnu Srbije „Bože pravde“, koja je od 1992. do 2007. godine bila i prva himna Republike Srpske.