Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић отворио изложбу „Даворин Јенко 1835-1914“ @ 21 November 2017 09:00 AM

Поводом обележавања 99 година од ослобођења Бање Луке у Првом светском рату, генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцедговини, Владимир Николић, отворио је изложбу о Даворину Јенку, познатом српском и словеначком композитору и диригенту, који је упамћен по томе што је компоновао две националне химне: словеначку „Напреј, застава славе“ и српску „Боже правде“.


 

Изложбу архивских докумената „Даворин Јенко 1835-1914“ приредио је Архив Републике Српске у сарадњи са архивима Републике Србије и Републике Словеније.

Отварајући изложбу, Николић је рекао да је реч само о малој презентацији лика и дела Даворина Јенка, приказаној на 10 паноа, али да је посвећена изузетном уметнику, који је 1888. године постао члан Српске краљевске академије. „У име Србије и српског народа, захваљујем човеку који нас је задужио прелепом песмом и данашњом химном „Боже правде“, рекао је Николић.


Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић навео је да изложба сведочи о педагошком и музичком раду словеначког и српског композитора. Такође, поручио је да Архив Републике Српске овом изложбом најављује следећи велики јубилеј 100 година од ослобођења Бањалуке у Првом светском рату и једну велику изложбу која ће носити назив „Бањалука 1918“.

Директор Архива Словеније Бојан Цвелфар рекао је да је изложба поводом 100 година од смрти Јенка била постављена и у Љубљани, Београду и Ужицу. Истовремено је подсетио да је Јенко своје најбоље године проживио у Београду и Панчеву, али да је на почетку рада компоновао у Словенији. Посебно је истакао чињеницу да је Јенко особа која је живела и радила за Словенце и Србе, што показује пријатељство између нација и закључио „На овај начин можемо да покажемо да смо у неко доба заједно радили за заједничке ствари“.

Пре отварања изложбе, Мушки камерни ансамбл „Источник извео је химну Србије „Боже правде“, која је од 1992. до 2007. године била и прва химна Републике Српске.