Printer Friendly Version Svečano obeležen Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine @ 21 November 2017 07:30 AM

Parastosom nestalim i poginulim srpskim borcima Prvog svetskog rata, u Hramu Hrista Spasitelja, i održavanjem Svečane akademije u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor,  obeležen je Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.


 

Svečanoj akademiji su prisustvovali predsednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Negovan Stanković, generalni konzul Republike Srbije u RS, BiH Vladimir Nikolić, gradonačelnik Banjalauke Igor Radojičić, i brojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života RS.


Tokom Svečane akademije, govornici su istakli činjenicu da je u Prvom svetskom ratu poginulo oko 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od čega 53 odsto muškaraca životne dobi od 25 do 45 godina. Takođe, navedeno je da je Srpska vojska za 45 dana, pod borbom, prešla 500 kilometara i 01.11.1918. godine oslobodila Beograd. U toku novembra, Srpska vojska je oslobodila i najveći deo teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je i oslobodila Banjaluku.

Banjalučki potomci dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata, podsetilu su da se u jedinicama Srpske vojske, tokom Prvog svetskog rata, za slobodu borilo više od 25.000 dobrovoljaca sa prostora BiH. Međutim, pošto o mnogim borcima ne postoje skoro nikakvi podaci, oni će pokrenuti inicijativu da se povodom predstojećeg obeležavanja 100-te godišnjice od završetka Velikog rata, napravi baza podataka o svim srpskim dobrovoljcima.

Generalni konzul Vladimir Nikolić i ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović, gostovali su u jutarnjem programu Radio televizije RS, 20.11.2017. godine. Tom prilikom su najavili obeležavanje ovog događaja koji zajedno obeležavaju Republika Srbija i Republika Srska i govorili o njegovom značaju za Banjaluku, kao i za srpski narod u celini.