Printer Friendly Version Izložba „Tesla i Pupin na istom putu“ @ 20 November 2017 02:10 PM

Izložba „Tesla i Pupin na istom putu“, koja je nastala u saradnji Aleksandre Ninković Tašić, autora izložbe o Mihajlu Pupinu, Muzeja Nikole Tesle i JU Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, otvorena je u okviru sedmog Festivala nauke u Banjaluci 15.11.2017. godine.


 

Otvarajući izložbu, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da ona predstavlja nadogradnju svega što se zna o dvojici velikana srpske nauke i dodao da Ministarstvo nastoji da promoviše nauku, pronalazaštvo i znanje kao razvojne šanse Republike Srpske. Takođe, poručio je da mlade treba motivisati ka nauci, iako je to neizvestan i mukotrpan put koji u društvu nikada nije dovoljno verifikovan, uz zaključak i da „mali narodi imaju svoje velikane koji su zadužili celo čovečanstvo“.

Autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić rekla je da će posetioci kroz priču koja prati izložbu moći da čuju da je u slozi spas i da treba razbiti predrasude o tome da su Pupin i Tesla bili u sukobu i da dugo nisu razgovarali. Ona je istakla da su je, tokom istraživanja Pupina, bez daha ostavljali podaci koji govore da su srpski velikani iz srca i uma radili za opšte dobro svog naroda i zajedno stvarali najviše vrednosti srpskog naroda.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić rekla je da ova izložba nudi nešto do sada neviđeno na prostorima Srpske, a prvenstveno je namenjena osnovcima i srednjoškolcima, koji su srasli sa modernom tehnologijom, jer se ona obilazi posredstvom jedinstvene mobilne aplikacije.


 

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, otvaranju izložbe prisustvo je konzul Radoslav Ilić.