Printer Friendly Version Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“ @ 20 November 2017 02:07 PM

Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“, која је настала у сарадњи Александре Нинковић Ташић, аутора изложбe о Михајлу Пупину, Музеја Николе Тесле и ЈУ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, отворена је у оквиру седмог Фестивала науке у Бањалуци 15.11.2017. године.


 

Отварајући изложбу, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да она представља надоградњу свега што се зна о двојици великана српске науке и додао да Министарство настоји да промовише науку, проналазаштво и знање као развојне шансе Републике Српске. Такође, поручио је да младе треба мотивисати ка науци, иако је то неизвестан и мукотрпан пут који у друштву никада није довољно верификован, уз закључак и да „мали народи имају своје великане који су задужили цело човечанство“.

Аутор изложбе Александра Нинковић Ташић рекла је да ће посетиоци кроз причу која прати изложбу моћи да чују да је у слози спас и да треба разбити предрасуде о томе да су Пупин и Тесла били у сукобу и да дуго нису разговарали. Она је истакла да су је, током истраживања Пупина, без даха остављали подаци који говоре да су српски великани из срца и ума радили за опште добро свог народа и заједно стварали највише вредности српског народа.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да ова изложба нуди нешто до сада невиђено на просторима Српске, а првенствено је намењена основцима и средњошколцима, који су срасли са модерном технологијом, јер се она обилази посредством јединствене мобилне апликације.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, отварању изложбе присуство је конзул Радослав Илић.