Printer Friendly Version Nikolić prisustvovao svečanoj akademiji povodom Dana Univrziteta u Banjaluci @ 20 November 2017 01:46 PM

Svečana akademija, povodom 42 godine rada i razvoja banjalučkog Univerziteta, održana je 08.11.2017. godine u Kulturnom centru Banski dvor.

Obraćajući se prisutnim gostima, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da institucije Srpske podržavaju rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci, kao prestižne visokoškolske ustanove, kao i da poštuju autonomiju univerziteta. On je poručio da se Univerzitet mora organizaciono prilagođavati savremenim trendovima, otvarati studijske programe na drugim jezicima i privući studente iz inostranstva.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga naglasio je da trenutno nastavu pohađa oko 18.000 studenata, dok ih je do sada više od 40.000 diplomiralo. On smatra da je važno vraćanje poverenja u Univerzitet, kao obrazovnu ustanovu i da je potrebno prepoznati one koji su najbolji u nauci i koji su publikovali radove u najreferentnijim međunarodnim časopisima.

Na svečanoj akademiji, najboljim studentima Univerziteta u Banjaluci uručene su zlatne značke „Nikola Tesla“.

Svečanoj akademiji, pored predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovali su predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, ministri u Vladi Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kao i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić.