Printer Friendly Version Николић присуствовао свечаној академији поводом Дана Униврзитета у Бањалуци @ 20 November 2017 01:43 PM

Свечана академија, поводом 42 године рада и развоја бањалучког Универзитета, одржана је 08.11.2017. године у Културном центру Бански двор.


Обраћајући се присутним гостима, председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да институције Српске подржавају рад и развој Универзитета у Бањалуци, као престижне високошколске установе, као и да поштују аутономију универзитета. Он је поручио да се Универзитет мора организационо прилагођавати савременим трендовима, отварати студијске програме на другим језицима и привући студенте из иностранства.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга нагласио је да тренутно наставу похађа око 18.000 студената, док их је до сада више од 40.000 дипломирало. Он сматра да је важно враћање поверења у Универзитет, као образовну установу и да је потребно препознати оне који су најбољи у науци и који су публиковали радове у најреферентнијим међународним часописима.

На свечаној академији, најбољим студентима Универзитета у Бањалуци уручене су златне значке „Никола Тесла“.

Свечаној академији, поред председника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали су председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић, министри у Влади Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.