Printer Friendly Version Angažovanjem Generalnog konzulata Banja Luka otkrivena bista Vuka Stefanovića Karadžića, kao poklon banjalučkom Univerzitetu @ 6 November 2017 02:16 PM

Bista Vuka Stefanovića Karadžića, autorke Sare Nikolić, koju je Univerzitetu Banja Luka poklonila kompanija Mtel a.d. (u većinskom vlasništvu Vlade R. Srbije), na predlog Generalnog konzulata, svečano je otkrivena 06.11.t.g, povodom obeležavanja 230 godina od rođenja reformatora i tvorca novog srpskog jezika i književnosti.


 

Obraćujući se prisutnim gostima, rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga rekao je „ono što je Vuk ostavio srpskom narodu može da se okarakteriše kao savršenstvo u jedinstu, predstavljeno kroz književni srpski jezik“. Takođe, poručio je da treba čuvati naš jezik i tradiciju, kao što čuvamo naša ognjišta i naše porodice.

Generalni direktor kompanije M:tel, Marko Lopičić, istakao je da bistu poklanjaju jer su M:tel i Vuk povezani i zato što „bez jasnog i bogatog jezika, ne bi postojala ni komunikacija“. Istovremeno je napomenuo: „Čast nam je što smo danas na rođendanu velikana srpske reči. Otkrivanjem ove biste ne odajemo počast samo Vuku Stefanoviću Karadžiću, već i Univerzitetu u Banjaluci i izučavanju srpskog jezika“.


Generalni konzul Nikolić naveo je da ovaj današnji događaj predstavlja posebnu privilegiju, jer je u prilici da u ime Republike Srbije, darivanjem biste Vuka Karadžića, još jednom potvrdi privrženost Srbije Srpskoj. Pritom je dodao: „Posebno me čini srećnim simbolika ovog gesta, jer nema lepšeg načina od činjenice da će se profesori i studenti od danas u svakodnevnim susretima s Vukom podsećati na njegovo veliko delo i sve ono što je u svom životu postigao. Vuk je tu, između ostalog, i zato da bi ih inspirisao, podsticao, da im daje smelosti, da ih hrabri da se ne plaše neuspeha, da ne posustaju i da idu napred. Jer ako je mogao Vuk i to bez plate, stipendije ili sredstava - kako se to danas popularno kaže 'sredstava sa projekata', bez automobila i interneta, sa hendikepom nadomešćenim štulom, sa brigom o trinaestoro svoje dece, ako je on mogao sa svim tim ili bez svega toga da iskorači u svet i obezbedi svoje mesto u večnosti, onda i nas obavezuje da to delo sledimo, a najmanje što možemo je da ne zaboravimo.


Brojna svetska priznanja je dobio. Svakako da zaslužuje i naše poštovanje. Hvala Sari koja ga je ovako monumentalog izvajala i hvala M TEL-u što je sve ovo što sam rekao o Vuku prepoznao.“