Printer Friendly Version Delegacija Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine posetila Banja Luku @ 3 November 2017 03:00 PM

U okviru manifestacije „Dani Vojvodine u Banja Luci“, delegacija Pokrajinske vlade Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, predvođena potpredsednikom Đorđem Milićevićem, sastala se 02.11.2017. godine sa potpredsednikom Vlade Republike Srpske Srebrenkom Golić i gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem.


 

Teme sastanka, sa gospođom Srebrenkom Golić, bile su intenziviranje privredne saradnje imeđu Srpske i Vojvodine, kao  i saradnja u oblastima obrazovanja, zdravstva i kulture. Tokom sastanka, ocenjeno je da su odnosi između RS i AP Vojvodine veoma dobri, te da je bitno da se konkretizuju i iskoriste okviri koji su predviđeni nedavno  potpisanim Protokolom o saradnji u sedištu Pokrajinske vlade Vojvodine.

Pored toga, zajednički je konstatovano da regionalna saradnja predstavlja nezaobilazan faktor privredog razvoja, međusobnih odnosa, te tradicionalnih veza i jačanja prijateljstva između RS i AP Vojvodine. Posebno je istaknut zajednički interes za unapređenje ekonomskih odnosa i uspostavljanje delotvorne saradnje, pre svega kroz povezivanje privrednih komora i razvojnih agencija, s ciljem privlačenja sredstava iz fondova Evropske unije, kao i razmene usluga u oblasti zdravstva i preventivne zaštite zdravlja stanovnika. Sagovornici su, takođe, istakli značaj aktivnosti Vlada Republike Srpske i Republike Srbije, pri realizaciji zajedničkih projekata i izgradnji infrastrukture, što doprinosi jačanju međusobnih veza.

Na sastanku sa gradonačelnikom Banje Luke Igorom Radojičićem, razmenjena su mišljenja o različitim temama iz oblasti privredne, kulturne i sportske saradnje. Posebno su izdvojeni rezultati dosadanje saradnje Banjaluke sa Novim Sadom u procesu realizacije projekta Evropske prestonice kulture 2024. godine, jer će Novi Sad biti evropska prestonica kulture 2021. godine. Takođe, izdvojena je i odlična saradnja u oblasti turizma, o čemu govori i manifestacija „Dani Vojvodine“, koja se po prvi put realizuje na ovakav način u Banjaluci.

Potpredsdnik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, izrazio je zadovoljstvo zbog boravka u Banjoj Luci, naglasivši da ova poseta predstavlja nastavak dobre i intenzivne saradnje između Vojvodine i Republike Srpske. S tim u vezi, podsetio je da je nedavno potpisan i protokol o saradnji sa Vladom RS. Istovremeno je naglasio da su postojeće privredne, kulturne, ali i emotivne veze veoma jake, jer je veliki broj ljudi koji živi u Vojvodini,  poreklom iz Srpske.

Nakon sastanaka sa potpredsednikom Vlade RS i gradonačelnikom Banja Luke, potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodina, prisustvovao je Poslovnom forumu privrednika AP Vojvodine i Republike Srpske.
Istog dana (02.11.t.g.), u večernjim satima, organizovano je „Vojvođansko veče“, u hotelu Bosna, nakon čega je, 03.11.2017. godine, priređeno predstavljanje turističke ponude 17 gradova i opština Vojvodine, na Trgu Krajine, u centru Banja Luke.

Pomenutim sastancima i manifestacijama prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije Vladimir Nikolić.