Printer Friendly Version Делегација Владе Аутономне покрајине Војводине посетила Бања Луку @ 3 November 2017 02:57 PM

У оквиру манифестације „Дани Војводине у Бања Луци“, делегација Покрајинске владе Владе Аутономне покрајине Војводине, предвођена потпредседником Ђорђем Милићевићем, састала се 02.11.2017. године са потпредседником Владе Републике Српске Сребренком Голић и градоначелником Бања Луке Игором Радојичићем.


 

Теме састанка, са госпођом Сребренком Голић, биле су интензивирање привредне сарадње имеђу Српске и Војводине, као  и сарадња у областима образовања, здравства и културе. Током састанка, оцењено је да су односи између РС и АП Војводине веома добри, те да је битно да се конкретизују и искористе оквири који су предвиђени недавно  потписаним Протоколом о сарадњи у седишту Покрајинске владе Војводине.


Поред тога, заједнички је констатовано да регионална сарадња предстaвља незаобилазан фактор привредог развоја, међусобних односа, те традиционалних веза и јачања пријатељства између РС и АП Војводине. Посебно је истакнут заједнички интерес за унaпређење економских односа и успостављање делотворне сарадње, пре свега кроз повезивање привредних комора и развојних агенција, с циљем привлачења средстава из фондова Европске уније, као и размене услуга у области здравства и превентивне заштите здравља становника. Саговорници су, такође, истакли значај активности Влада Републике Српске и Републике Србије, при реализацији заједничких пројеката и изградњи инфраструктуре, што доприноси јачању међусобних веза.


На састанку са градоначелником Бање Луке Игором Радојичићем, размењена су мишљења о различитим темама из области привредне, културне и спортске сарадње. Посебно су издвојени резултати досадање сарадње Бањалуке са Новим Садом у процесу реaлизације пројекта Европске престонице културе 2024. године, јер ће Нови Сад бити европска престоница културе 2021. године. Такође, издвојена је и одлична сарадња у области туризма, о чему говори и манифестација „Дани Војводине“, која се по први пут реализује на овакав начин у Бањалуци.

Потпредсeдник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, изразио је задовољство због боравка у Бањој Луци, нагласивши да ова посета представља наставак добре и интензивне сарадње између Војводине и Републике Српске. С тим у вези, подсетио је да је недавно потписан и протокол о сарадњи са Владом РС. Истовремено је нагласио да су постојеће привредне, културне, али и емотивне везе веома јаке, јер је велики број људи који живи у Војводини,  пореклом из Српске.


Након састанака са потпредседником Владе РС и градоначелником Бања Луке, потпредседник Покрајинске владе АП Војводина, присуствовао је Пословном форуму привредника АП Војводине и Републике Српске.
Истог дана (02.11.т.г.), у вечерњим сатима, организовано је „Војвођанско вече“, у хотелу Босна, након чега је, 03.11.2017. године, приређено представљање туристичке понуде 17 градова и општина Војводине, на Тргу Крајине, у центру Бања Луке.


Поменутим састанцима и манифестацијама присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Владимир Николић.