Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić otvorio retrospektivnu izložbu izabranih fotografija Tomislav Peterneka @ 24 October 2017 10:10 AM

Generalni konzul Vladimir Nikolić otvorio je retrospektivnu izložbu izabranih fotografija Tomislava Peterneka, 23.10.2017. godine u Kulturnom  centru Banski dvor Banja Luka. Izložba će biti otvorena do 02. novembra, u okviru proslave 85 godina postojanja Banskog dvora, a njen akcenat je stavljen na prikaz tuge majki Republike Srpske, BiH, kroz fotografiju ženskih vratnih žila, zabeleženu tokom ratnih dešavanja 90-tih godina.

Obraćajući se prisutnim gostima iz kulturnog i javnog života RS, Nikolić je istakao da su osnovne odlike izložbe jednog od vodećih protagonista fotografije druge polovine 20. veka, neposredno prisustvo i svedočenje brojnim događajima iz naše i svetske istorije. Istovremeno je naglasio da je suština uspeha Tomislava Peterneka povezana sa njegovom istrajnošću i stalnim traganjem za istinom, dokumentima života, ključnim situacijama i neponovljivim prizorima iz ljudske svakodnevice, čijim vrlinama i manama je podario jedinstvenu umetničku vrednost.


 

Podsetio je i na činjenicu da je, tokom profesionalne karijere, autor izložbe izradio više od 700 naslovnih strana NIN-a, koje predstavljaju nepisane tekstove i svojversne poruke. Na kraju obraćanja, poručio je da će zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu ovog fotografa i jednog od ključnih svedoka najvažnijih događaja i ličnosti koje se obeležile drugu polovinu 20-tog veka, naša kao i svetska umetnička, kulturna i istorijska baština biti bogatija vanvremenskim fotografijama izuzetne vrednosti.

Peternek se, u pozdravnom govoru, posebno zahvalio Nikoliću na otvaranju izložbe, uz isticanje činjenice da su fotografijije snimane tako da mogu da se čitaju, ali da od čoveka traže da im se posveti u celini žrtvujući sebe i svoje vreme.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veći broj predstavnika obrazovnih institucija, poštovaoca umetničke fotografije i građana Banje Luke.