Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић отворио ретроспективну изложбу изабраних фотографија Томислав Петернека @ 24 October 2017 10:06 AM

Генерални конзул Владимир Николић отворио је ретроспективну изложбу изабраних фотографија Томислава Петернека, 23.10.2017. године у Културном  центру Бански двор Бања Лука. Изложба ће бити отворена до 02. новембра, у оквиру прославе 85 година постојања Банског двора, а њен акценат је стављен на приказ туге мајки Републике Српске, БиХ, кроз фотографију женских вратних жила, забележену током ратних дешавања 90-тих година.


 

Обраћајући се присутним гостима из културног и јавног живота РС, Николић је истакао да су основне одлике изложбе једног од водећих протагониста фотографије друге половине 20. века, непосредно присуство и сведочење бројним догађајима из наше и светске историје. Истовремено је нагласио да је суштина успеха Томислава Петернека повезана са његовом истрајношћу и сталним трагањем за истином, документима живота, кључним ситуацијама и непоновљивим призорима из људске свакодневице, чијим врлинама и манама је подарио јединствену уметничку вредност.


 

Подсетио је и на чињеницу да је, током професионалне каријере, аутор изложбе израдио више од 700 насловних страна НИН-а, које представљају неписане текстове и својверсне поруке. На крају обраћања, поручио је да ће захваљујући дугогодишњем преданом раду овог фотографа и једног од кључних сведока најважнијих догађаја и личности које се обележиле другу половину 20-тог века, наша као и светска уметничка, културна и историјска баштина бити богатија ванвременским фотографијама изузетне вредности.


Петернек се, у поздравном говору, посебно захвалио Николићу на отварању изложбе, уз истицање чињенице да су фотографијије снимане тако да могу да се читају, али да од човека траже да им се посвети у целини жртвујући себе и своје време.


Отварању изложбе присуствовао је већи број представника образовних институција, поштоваоца уметничке фотографије и грађана Бање Луке.