Printer Friendly Version Obeležena godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Krajini @ 11 October 2017 09:33 AM

Godišnjica stradanja srpskog stanovništva u 13 zapadnokrajiških opština, tokom jeseni 1995. godine, obeležena je 10. oktobra 2017. godine u Mrkonjić Gradu. Hrvatske oružane snage, HVO i tzv. Armija BiH, tokom septembra i oktobra meseca 1995. godine, sa područja opština gde je živelo većinski srpsko stanovništvo (Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni), proterale su oko 120.000 Srba i počinile teške zločine, uz podršku NATO avijacije. Tokom tih napada, ubijeno je 1.644 vojnika i civila, a za počinjene zločine još niko nije odgovarao.

Obeležavanje je počelo služenjem parastosa u Kapeli Svetog Marka i polaganjem venaca na Spomen-obeležje masovne grobnice u pravoslavnom groblju. Delegacije su potom položile vence i na Trgu srpske vojske, odnosno na centralnom Spomen obeležju, nakon čega je otvorena izložba fotografija o stradanju Srba u Mrkonjić Gradu i prikazan dokumentarni film „Okupacija u 117 slika“.

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Vlade Vlade Republike Srpske, poslanici Narodne skupštine R. Srpske, izaslanik člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, predstavnici boračkih organizacija i zapadnokrajiških opština, kao i brojni građani.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se na tom području dogodio klasičan primer agresije hrvatske vojske, ali i da je veličanstveno videti da su se ljudi ponovo vratili na svoja ognjišta. Posebno je istakao da je srpski narod u zapadnokrajiškim opštinama stradalnički, podsetivši da je taj prostor bio etnički očišćen, opljačkan i potpuno razoren u tom vremenu.

Ispred Generalnog konzulata R. Srbije Banja Luka, vence na Spomen-obeležje masovne grobnice i na Trgu srpske vojske na centralnom Spomen obeležju, položio je konzul Radoslav Ilić.