Printer Friendly Version Обележена годишњица страдања Срба у западној Крајини @ 11 October 2017 09:29 AM

Годишњица страдања српског становништва у 13 западнокрајишких општина, током јесени 1995. године, обележена је 10. октобра 2017. године у Мркоњић Граду. Хрватске оружане снаге, ХВО и тзв. Армија БиХ, током септембра и октобра месеца 1995. године, са подручја општина где је живело већински српско становништво (Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни), протерале су око 120.000 Срба и починиле тешке злочине, уз подршку НАТО авијације. Током тих напада, убијено је 1.644 војника и цивила, а за почињене злочине још нико није одговарао.

Обележавање је почело служењем парастоса у Капели Светог Марка и полагањем венаца на Спомен-обележје масовне гробнице у православном гробљу. Делегације су потом положиле венце и на Тргу српске војске, односно на централном Спомен обележју, након чега је отворена изложба фотографија о страдању Срба у Мркоњић Граду и приказан документарни филм „Окупација у 117 слика“.

Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, делегација Владе Владе Републике Српске, посланици Народне скупштине Р. Српске, изасланик члана Председништва БиХ из реда српског народа, представници борачких организација и западнокрајишких општина, као и бројни грађани.

Обраћајући се присутнима, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се на том подручју догодио класичан пример агресије хрватске војске, али и да је величанствено видети да су се људи поново вратили на своја огњишта. Посебно је истакао да је српски народ у западнокрајишким општинама страдалнички, подсетивши да је тај простор био етнички очишћен, опљачкан и потпуно разорен у том времену.

Испред Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, венце на Спомен-обележје масовне гробнице и на Тргу српске војске на централном Спомен обележју, положио је конзул Радослав Илић.