Printer Friendly Version Premijera dokumentarnog filma „Kosovo momenat u civilizaciji” i svečano otvaranje izložbe „Srpski sanitet 1914-1918“ @ 5 October 2017 02:10 PM

U banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor 04.10.2017. godine održana je premijera filma „Kosovo-momenat u civilizaciji“, režisera Borisa Malagurskog.

Brojna publika je imala priliku da se upozna sa kulturnom i duhovnom baštinom Kosova i Metohije gde je, iako pod zaštitom Uneska, od 1990. godine do danas uništeno više od 150 crkava i manastira. Filmskim dokumentarnim zapisom, pre prikazivanja u Banskom dvoru, pariskoj javnosti pokazano je šta se dešava sa srpskim nasleđem na Kosovu i Metohiji, kroz istorijski pregled.


Film je snimljen uz podršku Kancelarije za KiM, Turističke organizacije Beograda i velikog broja pojedinaca iz Republike Srbije i inostranstva koji su nesebično donirali za ovaj projekat od državnog interesa. Gledaoce kroz priču vodi australijski voditelj srpskog porekla Stefan Popović, koji je odrastao na Kosovu. Scenario za ovaj dokumentarac napisao je  teolog Miloš Ninković, a direktor fotografije je Mladen Janković.


 

Premijeri filma prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predstavnici kulturnog i javnog života grada, kao i generalni konzul R. Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić.

Prikazivanju filma „Kosovo momenat u civilizaciji”, prethodilo je svečano otvaranje izložbe Narodnog muzeja Šabac, pod nazivom „Srpski sanitet 1914-1918“, koja je realizovana u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom R. Srpske.


 

Izložbu je otvorio direktor Narodnog muzeja Šabac Marko Bingulac, a prisutnima su se obratili kustos pomenutog Muzeja – istoričar i autor izložbe Branislav Stanković, i direktor Narodne univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović Zečić (domaćin izložbe).

Posetioci će imati priliku da se, do 22.11.2017. godine, upoznaju sa brojnim fotografijama i dokumentima o jedinstvenoj organizaciji srpske sanitetske službe tokom Prvog svetskog rata, koju su sačinjavali vojnolekarska, apotekarska i veterinarska služba čime je postignuto funkcionalno jedinstvo tri glavna segmenta koji su bili odgovorni za zdravstveno obezbeđenje.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srpske, direktori Pedagoškog zavoda, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i banjalučke Gimnazije, generalni konzul Vladimir Nikolić, kao i konzul Radoslav Ilić.