Printer Friendly Version Премијера документарног филма „Косово моменат у цивилизацији” и свечано отварање изложбе „Српски санитет 1914-1918“ @ 5 October 2017 01:56 PM

У бањалучком Културном центру Бански двор 04.10.2017. године одржана је премијера филма „Косово-моменат у цивилизацији“, режисера Бориса Малагурског.

Бројна публика је имала прилику да се упозна са културном и духовном баштином Косова и Метохије где је, иако под заштитом Унеска, од 1990. године до данас уништено више од 150 цркава и манастира. Филмским документарним записом, пре приказивања у Банском двору, париској јавности показано је шта се дешава са српским наслеђем на Косову и Метохији, кроз историјски преглед.


Филм је снимљен уз подршку Канцеларије за КиМ, Туристичке организације Београда и великог броја појединаца из Републике Србије и иностранства који су несебично донирали за овај пројекат од државног интереса. Гледаоце кроз причу води аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, који је одрастао на Косову. Сценарио за овај документарац написао је  теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић.

Премијери филма присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, представници културног и јавног живота града, као и генерални конзул Р. Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.


Приказивању филма „Косово моменат у цивилизацији”, претходило је свечано отварање изложбе Народног музеја Шабац, под називом „Српски санитет 1914-1918“, која је реализована у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Р. Српске.


 

Изложбу је отворио директор Народног музеја Шабац Марко Бингулац, а присутнима су се обратили кустос поменутог Музеја – историчар и аутор изложбе Бранислав Станковић, и директор Народне универзитетске библиотеке РС Љиљана Петровић Зечић (домаћин изложбе).

Посетиоци ће имати прилику да се, до 22.11.2017. године, упознају са бројним фотографијама и документима о јединственој организацији српске санитетске службе током Првог светског рата, коју су сачињавали војнолекарска, апотекарска и ветеринарска служба чиме је постигнуто функционално јединство три главна сегмента који су били одговорни за здравствено обезбеђење.


Отварању изложбе присуствовали су представници Владе Републике Српске, директори Педагошког завода, Завода за заштиту споменика културе и бањалучке Гимназије,  генерални конзул Владимир Николић, као и конзул Радослав Илић.