Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije prisustvovao otvaranju deonice auto-puta Banja Luka - Prnjavor - Doboj @ 2 October 2017 01:00 PM

Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, 01.10.2017. godine, prisustvovao je svečanom otvaranju deonice auto-puta „9. januar“, od Mahovljana do Drugovića.


 

Obraćujući se prisutnim građanimaa, kao i javnosti Republike Srpske, BiH i čitavog regiona, predsednik Srbije rekao je da je svaki kilometar auto puta „put u budućnost“. Istovremeno je izjavio da je pomenuti projekat veoma važan za svakog građanina Republike Srpske, jer putevi i mostovi spajaju ljude, ali i donose poslove za mlade. Vučić je poželeo vlastima Srpske da što pre spoje Banjaluku, Doboj, Brčko i Bijeljinu tako da će, kako je kazao, ostati samo još nekoliko kilometara do Srbije, koja će izgraditi auto-put do granice.


Predsednik Vučić je posebno istakao da desetine kilometara auto-puta koštaju desetine miliona evra i dodao: „To je nešto novo i u Republici Srpskoj i u BiH, nešto veoma važno za svakog građanina Srpske. Svaki kilometar auto-puta je predstavljao osvajanje nove civilizacije i ti kilometri ne spajaju samo nas, nego i sve druge narode koji žive, ne samo u BiH, nego svuda oko nas“. On je pozdravio činjenicu da će Srpska krajem ove ili početkom naredne godine imati više od 100 kilometara auto-puteva i dodao da će tada i Srbija, kako je planirano, biti prva zemlja u regionu po dužini auto-puteva, sa izgrađenih više od 1.000 kilometara.


Čestitajući R. Srpskoj i njenom rukovodstvu na važnom rezultatu, predsednik Srbije poručio je da treba gledati u budućnost, jer auto-putevi i mostovi spajaju ljude, ali i donose poslove za mlade generacije. Posebno je naglasio da Republika Srbija i Srpska sarađuju odlično, o čemu govore brojni konkretni pokazatelji i postignuti rezultati.

Predsednik R. Srpske Milorad Dodik izjavio je da auto-puteve gradi narod i najavio nastavak izgradnje do granice sa Srbijom. „Posebno zadovoljstvo mi je što sam danas ovde jer želimo da obezbedimo budućnost našoj deci koja će znati da je jedna generacija našla mogućnost da gradi auto-puteve“, rekao je Dodik. On je istakao da će biti nastavljena gradnja auto-puta od Doboja prema Šamcu, Brčkom i Bijeljini do granice sa Srbijom i poručio: „Na taj način će Republika Srpska direktno ući u Srbiju, bez naplatnih rampi i bilo čega drugog i biti jedno“. Istovremeno je ocenio da je ovo najbolji period saradnje Srpske i Srbije i za to zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rekavšo: „Hvala mu i za pomoć koju je Srbija uputila našim opštinama, ali i opštinama u Federaciji BiH gde su Srbi većinsko stanovništvo“.

Dodik je ocenio da Srpska i Srbija sada najbolje sarađuju, rekavši da se uspešno rešava svaki krupan problem koji se pojavi i pritom uputio zahvalnost Srbiji koja je izdvojila novac za izgradnju mosta između Bratunca i Ljubovije.


Otvaranju deonice auto-puta, pored predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i narodni poslanici, premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici društvenog života i veliki broj građana.

Ambasador R. Srbije u Bosni i Hercegovini, Stanimir Vukićević, kao i generalni konzul Vladimir Nikolić, učestvovali su u dočeku i ispraćaju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, na aerodromu Mahovljani, i prisustvovali svečanom otvaranju deonice auto puta „9.januar“.