Printer Friendly Version Председник Републике Србије присуствовао отварању деонице ауто-пута Бања Лука - Прњавор - Добој @ 2 October 2017 12:11 PM

Александар Вучић, председник Републике Србије, 01.10.2017. године, присуствовао је свечаном отварању деонице ауто-пута „9. јануар“, од Маховљана до Друговића.

Обраћујући се присутним грађанимаа, као и јавности Републике Српске, БиХ и читавог региона, председник Србије рекао је да је сваки километар ауто пута „пут у будућност“. Истовремено је изјавио да је поменути пројекат веома важан за сваког грађанина Републике Српске, јер путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе. Вучић је пожелео властима Српске да што пре споје Бањалуку, Добој, Брчко и Бијељину тако да ће, како је казао, остати само још неколико километара до Србије, која ће изградити ауто-пут до границе.


Председник Вучић је посебно истакао да десетине километара ауто-пута коштају десетине милиона евра и додао: „То је нешто ново и у Републици Српској и у БиХ, нешто веома важно за сваког грађанина Српске. Сваки километар ауто-пута је представљао освајање нове цивилизације и ти километри не спајају само нас, него и све друге народе који живе, не само у БиХ, него свуда око нас“. Он је поздравио чињеницу да ће Српска крајем ове или почетком наредне године имати више од 100 километара ауто-путева и додао да ће тада и Србија, како је планирано, бити прва земља у региону по дужини ауто-путева, са изграђених више од 1.000 километара.


Честитајући Р. Српској и њеном руководству на важном резултату, председник Србије поручио је да треба гледати у будућност, јер ауто-путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе генерације. Посебно је нагласио да Република Србија и Српска сарађују одлично, о чему говоре бројни конкретни показатељи и постигнути резултати.

 

Председник Р. Српске Милорад Додик изјавио је да ауто-путеве гради народ и најавио наставак изградње до границе са Србијом. „Посебно задовољство ми је што сам данас овде јер желимо да обезбедимо будућност нашој деци која ће знати да је једна генерација нашла могућност да гради ауто-путеве“, рекао је Додик. Он је истакао да ће бити настављена градња ауто-пута од Добоја према Шамцу, Брчком и Бијељини до границе са Србијом и поручио: „На тај начин ће Република Српска директно ући у Србију, без наплатних рампи и било чега другог и бити једно“. Истовремено је оценио да је ово најбољи период сарадње Српске и Србије и за то захвалио председнику Србије Александру Вучићу, рекавшо: „Хвала му и за помоћ коју је Србија упутила нашим општинама, али и општинама у Федерацији БиХ где су Срби већинско становништво“.
Додик је оценио да Српска и Србија сада најбоље сарађују, рекавши да се успешно решава сваки крупан проблем који се појави и притом упутио захвалност Србији која је издвојила новац за изградњу моста између Братунца и Љубовије.

 

Отварању деонице ауто-пута, поред председника Републике Србије и Републике Српске, присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и народни посланици, премијер Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Републике Српске, представници друштвеног живота и велики број грађана.

Амбасадор Р. Србије у Босни и Херцеговини, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић, учествовали су у дочеку и испраћају председника Републике Србије Александра Вучића, на аеродрому Маховљани, и присуствовали свечаном отварању деонице ауто пута „9.јануар“.