Printer Friendly Version Ministar odbrane Republike Srbije boravio u zvaničnoj poseti Banjaluci @ 20 September 2017 09:19 AM

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane (MO), tokom zvanične posete Banjalici, 19.09.2017. godine, gde mu je domaćin bio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić. Tokom pomenutog boravka, ministar Vulin je posetio kompaniju „Kosmos“ i sastao se sa predsednikom Republike Srpske (RS), Miloradom Dodikom.

Nakon obilaska kompanije „Kosmos“ i zvaničnog sastanka sa ministrom Petrom Đokićem, održana je konferencija za novinare na kojoj je rečeno da bi narednih dana trebao da bude definisan model saradnje MO Srbije sa tri strateška preduzeća u RS, i to: beljinskim „Orlom“, Fabrikom motora specijalne namene Pale i „Kosmosom“.


Đokić je novinarima rekao da je RS spremna da stavi na raspolaganje sve modele za saradnju koje ima u pravnom smislu, a to je mogućnost ulaska u kapital, formiranje zajedničkih preduzeća ili razvijanje nekog drugog oblika partnerstva. Dodatno je pojasnio da će to učiniti pravni timovi RS i Srbije, ali da je od toga važnija volja i spremnost da se stanje promeni intenzivnijom saradnjom i prisustvom Srbije u okviru ova tri preduzeća. On je rekao da se, posredstvom MO Srbije, a za potrebe odbrane i nastupa na drugim tržištima, nastoji omogućiti kvalitetnije poslovanje i dodeliti određeni novi poslovi, ili povećati obim poslova koje pomenuta preduzeća realizuju za potrebe sistema odbrane u Srbiji.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da su politički odnosi između Srbije i Srpske na najvišem mogućem nivou i poručio da politički odnosi ne treba da budu jedino što nas povezuje i spaja, odnosno da i ekonomski odnosi moraju da se podignu na nivo postojećih političkih odnosa. Novinarima je rekao da je došao u Banjaluku po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi radio na konkretnim mehanizmima pomoći namenskoj industriji RS - da bi se povezala sa MO Srbije, unapredili njihovi kapaciteti i sagledali modaliteti ulaska u vlasništvo.

Nakon zvaničnog sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, kome je pored delegacije MO Srbije i ministra Petra Đokića, prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, održana je druga konferencija za novinare.


Novinarima je poručeno da su potencijali namenske industrije RS veliki i da odgovaraju potrebama Vojske Srbije. Predsednik RS rekao je da postoje obostrani interesi za saradnju RS i Srbije u oblasti namenske industrije, kao i da je Srpska zainteresovana za aktiviranje proizvodnje radi obezbeđivanja sigurnosti poslovanja i novih radnih mesta. On je ocenio da je pronađen pravi put da se održi stabilna proizvodnja u preduzećima koja su se dugi niz godina bavila namenskom industrijom i zahvalivši se ministru Vulinu, zbog njegovog ličnog zalaganja za aktiviranje ovog posla naglasio da Srbija ima značajne privredne uspehe u oblasti namenske industrije.
Ministar Vulin je rekao da je upoznat sa potencijalima namenske industrije u RS i da je predsednik Srpske informisan o detaljima dogovora. Posebno je istakao da su potencijali Srpske u namenskoj industriji veliki i da odgovoraju potrebama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Poručio je da će se nastaviti zajednički rad i da će se obezbediti odgovarajuća ulaganja, kao i čuvanje radnih mesta i razvoj tih fabrika. Zaključio je da se na taj način pokazuje koliko je Srbiji stalo do Srpske, njenog razvoja i života njenih građana, kao i da je budućnost namenske industrije Republike Srpske, nakon ovih razgovora, izvesna i daleko bolja.

Generalni konzul Vladimir Nikolić, prisustvovao je zvaničnim sastanciima koji su održani u Banjaluci, kao i poseti kompaniji „Kosmos“.