Printer Friendly Version Министар одбране Рeпублике Србије боравио у званичној посети Бањалуци @ 20 September 2017 09:14 AM

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, предводио је делегацију Министарства одбране (МО), током званичне посете Бањалици, 19.09.2017. године, где му је домаћин био министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић. Током поменутог боравка, министар Вулин је посетио компанију „Космос“ и састао се са председником Републике Српске (РС), Милорадом Додиком.

Након обиласка компаније „Космос“ и званичног састанка са министром Петром Ђокићем, одржана је конференција за новинаре на којој је речено да би наредних дана требао да буде дефинисан модел сарадње МО Србије са три стратешка предузећа у РС, и то: бељинским „Орлом“, Фабриком мотора специјалне намене Пале и „Космосом“.

Ђокић је новинарима рекао да је РС спремна да стави на располагање све моделе за сарадњу које има у правном смислу, а то је могућност уласка у капитал, формирање заједничких предузећа или развијање неког другог облика партнерства. Додатно је појаснио да ће то учинити правни тимови РС и Србије, али да је од тога важнија воља и спремност да се стање промени интензивнијом сарадњом и присуством Србије у оквиру ова три предузећа. Он је рекао да се, посредством МО Србије, а за потребе одбране и наступа на другим тржиштима, настоји омогућити квалитетније пословање и доделити одређени нови послови, или повећати обим послова које поменута предузећа реализују за потребе система одбране у Србији.

Министар одбране Србије Александар Вулин оценио је да су политички односи између Србије и Српске на највишем могућем нивоу и поручио да политички односи не треба да буду једино што нас повезује и спаја, односно да и економски односи морају да се подигну на ниво постојећих политичких односа. Новинарима је рекао да је дошао у Бањалуку по наређењу председника Србије Александра Вучића, како би радио на конкретним механизмима помоћи наменској индустрији РС - да би се повезала са МО Србије, унапредили њихови капацитети и сагледали модалитети уласка у власништво.


Након званичног састанка са председником РС Милорадом Додиком, коме је поред делегације МО Србије и министра Петра Ђокића, присуствовао и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, одржана је друга конференција за новинаре.


Новинарима је поручено да су потенцијали наменске индустрије РС велики и да одговарају потребама Војске Србије. Председник РС рекао је да постоје обострани интереси за сарадњу РС и Србије у области наменске индустрије, као и да је Српска заинтересована за активирање производње ради обезбеђивања сигурности пословања и нових радних места. Он је оценио да је пронађен прави пут да се одржи стабилна производња у предузећима која су се дуги низ година бавила наменском индустријом и захваливши се министру Вулину, због његовог личног залагања за активирање овог посла нагласио да Србија има значајне привредне успехе у области наменске индустрије.
Министар Вулин је рекао да је упознат са потенцијалима наменске индустрије у РС и да је председник Српске информисан о детаљима договора. Посебно је истакао да су потенцијали Српске у наменској индустрији велики и да одговорају потребама Војске Србије и Министарства одбране. Поручио је да ће се наставити заједнички рад и да ће се обезбедити одговарајућа улагања, као и чување радних места и развој тих фабрика. Закључио је да се на тај начин показује колико је Србији стало до Српске, њеног развоја и живота њених грађана, као и да је будућност наменске индустрије Републике Српске, након ових разговора, извесна и далеко боља.
. Генерални конзул Владимир Николић, присуствовао је званичним састанциима који су одржани у Бањалуци, као и посети компанији „Космос“.