Printer Friendly Version Visoki politički predstavnici Republike Srbije prisustvovali otvaranju manifestacija „Dani Srpske u Srbiji” @ 18 September 2017 10:23 AM

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji” otvorena je 15. septembra 2017. godine u beogradskom Narodnom pozorištu, u prisustvu političkih i crkvenih zvaničnika Republike Srbije i Republike Srpske. Oni su zajedno poručili da su Srbi jedan narod, bez obzira na granicu sa Drinom. Manifestacija koja je pre svega kulturnog, ali i ekonomskog karaktera, ove godine se održava po peti put u 20 gradova Srbije.

Svečanost je blagoslovio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je poručio da je reč o jednom narodu, jednom jeziku, jednoj crkvi i jednoj kulturi, nakon čega je predsednik Republike Srpske Milirad Dodik zvanično otvorio manifestaciju.


Dodik je ocenio da je srpski identitet jedinstven, rekavši da je Republika Srpska u svom dejtonskom okviru, garant opstanka srpskog naroda. Posebno je istakao da je stanje u Republici Srpskoj stabilno, poručivši da se neće odreći svojih „snova da Republika Srpska i Srbija budu jedno“ i dodavši: „Verujem da je u ovom svetu prestalo kažnjavanje zbog snova, a ja to sanjam“.

Dodik je naglasio i da je veoma bitno što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić „okrenuo pogled“ ka Republici Srpskoj, tako da se danas zajedno grade škole, vrtići i mostovi. Takođe je istakao i da Podrinje, sa obe strane, mora biti cilj zajedničkih projekata, te da Drinu treba videti kao reku koja povezuje, a ne razdvaja.

Dani Srpske trajaće do 21. septembra, a u okviru njih će u Vranju, Novom Sadu i Subotici biti održana tri privredna skupa. Veliki ekonomski forum organizovaće se poslednjeg dana održavanja pomenute manifestacije.

Svečnom otvaranju „Dana Srpske u Srbiji” prisustvovali su generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević.


Manifestaciji je prisustvovao i generalni konzul Repulike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić.