Printer Friendly Version Високи политички представници Републике Србије присуствовали отварању манифестација „Дани Српске у Србији” @ 18 September 2017 10:20 AM

Манифестација „Дани Српске у Србији” отворена је 15. септембра 2017. године у београдском Народном позоришту, у присуству политичких и црквених званичника Републике Србије и Републике Српске. Они су заједно поручили да су Срби један народ, без обзира на границу са Дрином. Манифестација која је пре свега културног, али и економског карактера, ове године се одржава по пети пут у 20 градова Србије.


Свечаност је благословио патријарх Српске православне цркве Иринеј, који је поручио да је реч о једном народу, једном језику, једној цркви и једној култури, након чега је председник Републике Српске Милирад Додик званично отворио манифестацију.


Додик је оценио да је српски идентитет јединствен, рекавши да је Република Српска у свом дејтонском оквиру, гарант опстанка српског народа. Посебно је истакао да је стање у Републици Српској стабилно, поручивши да се неће одрећи својих „снова да Република Српска и Србија буду једно“ и додавши: „Верујем да је у овом свету престало кажњавање због снова, а ја то сањам“.


Додик је нагласио и да је веома битно што је председник Републике Србије Александар Вучић „окренуо поглед“ ка Републици Српској, тако да се данас заједно граде школе, вртићи и мостови. Такође је истакао и да Подриње, са обе стране, мора бити циљ заједничких пројеката, те да Дрину треба видети као реку која повезује, а не раздваја.
Дани Српске трајаће до 21. септембра, а у оквиру њих ће у Врању, Новом Саду и Суботици бити одржана три привредна скупа. Велики економски форум организоваће се последњег дана одржавања поменуте манифестације.


Свечном отварању „Дана Српске у Србији” присуствовали су генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ђорђевић.


Манифестацији је присуствовао и генерални конзул Репулике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.