Printer Friendly Version Predstavnik Generalnog konzulata Banja Luka položio vence povodom obeležavanja Dana nestalih i poginulih @ 18 September 2017 10:14 AM

Centralno obeležavanja Dana nestalih i poginulih tokom ratnih dešavanja 90-tih godina, organizovano je 15. septembra 2017. godine u Banjaluci.

Program obeležavanja obuhvatao je davanje parastosa poginulim i ubijenim borcima i civilima, polaganje venaca kod spomenika poginulim borcima na groblju „Sveti Pantelija“, na Spomen kosturnicu i na Spomeniku „12 beba“, kao i promociju knjige „Ne zaboravi voljena zemljo“ u Kulturnom centru „Banski dvor“.

Vence na spomenik poginulim borcima položili su izaslanik predsednika RS Siniša Karan, delegacija Vlade RS predvođena predsednicom Željkom Cvijanović, delegacija Narodne skupštine RS na čelu sa potpredsednikom Nenadom Stevandićem, izaslanik člana Predsedništva BiH iz RS Velimir Sakan, delegacije Grada Banjaluke, Trećeg pešadijskog (RS) puka i Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Nakon polaganja venaca, predsednica Cvijanović je izjavila da nije zadovoljna načinom na koji funkcioniše Institut za nestala lica u BiH, ističući da Republika Srpska još potražuje 1.672 srpska borca i civila koji su nestali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ona je izrazila nezadovoljstvo i činjenicom da su smanjena sredstva za ekshumacije i identifikacije. Pozivajući se na podatke udruženja iz RS, ona je rekla da je identifikovano više od 5.500 bošnjačkih žrtava rata, a svega 315 srpske nacionalnosti i poručila da je potrebno otkloniti svaku vrstu politike i politizacije koji utiču na zastoj rada Instituta za nestala lica u BiH.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, vence na groblju „Sveti Pantelija“ i na Spomen kosturnicu položio je Radoslav Ilić, konzul u Generalnom konzulatu.