Printer Friendly Version Представник Генералног конзулата Бања Лука положио венце поводом обележавања Дана несталих и погинулих @ 18 September 2017 10:12 AM

Централно обележавања Дана несталих и погинулих током ратних дешавања 90-тих година, организовано је 15. септембра 2017. године у Бањалуци.


Програм обележавања обухватао је давање парастоса погинулим и убијеним борцима и цивилима, полагање венаца код споменика погинулим борцима на гробљу „Свети Пантелија“, на Спомен костурницу и на Споменику „12 беба“, као и промоцију књиге „Не заборави вољена земљо“ у Културном центру „Бански двор“.

Венце на споменик погинулим борцима положили су изасланик председника РС Синиша Каран, делегација Владе РС предвођена председницом Жељком Цвијановић, делегација Народне скупштине РС на челу са потпредседником Ненадом Стевандићем, изасланик члана Председништва БиХ из РС Велимир Сакан, делегације Града Бањалуке, Трећег пешадијског (РС) пука и Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.


Након полагања венаца, председница Цвијановић је изјавила да није задовољна начином на који функционише Институт за нестала лица у БиХ, истичући да Република Српска још потражује 1.672 српска борца и цивила који су нестали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Она је изразила незадовољство и чињеницом да су смањена средства за ексхумације и идентификације. Позивајући се на податке удружења из РС, она је рекла да је идентификовано више од 5.500 бошњачких жртава рата, а свега 315 српске националности и поручила да је потребно отклонити сваку врсту политике и политизације који утичу на застој рада Института за нестала лица у БиХ.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, венце на гробљу „Свети Пантелија“ и на Спомен костурницу положио је Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.