Printer Friendly Version Generalni konzulat podržao saradnju kompanija iz Srbije i Republike Srpske radi zajedničkog nastupa na trećem tržištu @ 23 August 2017 12:25 PM

Konzul u Generalnom konzulatu Republike Srbije Radoslav Ilić posetio je opštinu Modriča, 22. avgusta 2017. godine, kojom prilikom se sastao sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima, kao i sa Tomislavom Gredićem, generalnim direktorom Industrije motora Rakovica i Miroslavom Josipovićem, direktorom FAM-JM d.o.o  Modriča. Sastanku je prisustvovao i Zoran Vuković, predstavnik Ustanove za obrazovanje odraslih WMTA Banja Luka.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja bilateralne privredne saradnje Republike Srbije i Republike Srpske, kao i o konkretnim poslovnim inicijativama kojima bi se omogućio zajednički nastup na trećim tržištima.

Posebna pažnja je poklonjena podršci projektu ponovnog pokretanje proizvodnje traktorskih motora, kroz konkretnu poslovnu saradnju Fabrike za proizvodnju motora iz Rakovice i kompanije FAM – JM iz Modriče. Novi proizvod bi se razvijao sa ciljem zajedničkog nastupa na trećem tržištu, čime bi se stvorile mogućnosti da se proizvodni proces proširi, uz istovremeno zapošljavanje većeg broja radnika kako u Republici Srbiji tako i u Republici Srpskoj.


Nakon obilaska proizvodnih pogona kompanije FAM-JM d.o.o  Modriča, zaključeno je da postoje realne mogućnosti da se zajednički projekat uspešno realizuje i dogovoreno da se nastave započete aktivnosti u Fabrici traktora Beograd, kako bi se stvorili svi potrebni preduslovi za nastavak započete saradnje.

Načelnik opštine Modriča, Mladen Krekić, koji je ujedno bio i domaćin sastanka, zahvalio se Republici Srbiji na svemu što je do sada pružala opštini i drugim regionima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. Napomenuo je da je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama veoma bitan, posebno za zdravlje ljudi, jer su u prilici da koriste bolničke i druge kapacitete u Republici Srbiji. On je rekao da ovaj sastanak predstavlja nastavak dobre saradnje između dve republike, istakavši da je započet konkretan razgovor o projektu između pomenutih kompanija, a da je zadatak njihovog menadžerskog tima da rade na realizaciji projekta koji će podržati Generalni konzulat Banja Luka i opština Modriča. Takođe, poručio je da se neće stati na ovom projektu, nego će se pokrenuti inicijativa da se u narednom periodu organizuje susret privrednika iz Republike Srbije i Republike Srpske, kako bi se saradnja proširila i na druge privredne projekte.