Printer Friendly Version Генерални конзулат подржао сарадњу компанија из Србије и Републике Српске ради заједничког наступа на трећем тржишту @ 23 August 2017 12:21 PM

Конзул у Генералном конзулату Републике Србије Радослав Илић посетио је општину Модрича, 22. августа 2017. године, којом приликом се састао са начелником општине Младеном Крекићем и његовим сарадницима, као и са Томиславом Гредићем, генералним директором Индустрије мотора Раковица и Мирославом Јосиповићем, директором ФАМ-ЈМ д.о.о  Модрича. Састанку је присуствовао и Зоран Вуковић, представник Установе за образовање одраслих WMTA Бања Лука.



На састанку је разговарано о могућностима унапређења билатералне привредне сарадње Републике Србије и Републике Српске, као и о конкретним пословним иницијативама којима би се омогућио заједнички наступ на трећим тржиштима.

Посебна пажња је поклоњена подршци пројекту поновног покретање производње тракторских мотора, кроз конкретну пословну сарадњу Фабрике за производњу мотора из Раковице и компаније ФАМ – ЈМ из Модриче. Нови производ би се развијао са циљем заједничког наступа на трећем тржишту, чиме би се створиле могућности да се производни процес прошири, уз истовремено запошљавање већег броја радника како у Републици Србији тако и у Републици Српској.


Након обиласка производних погона компаније ФАМ-ЈМ д.о.о  Модрича, закључено је да постоје реалне могућности да се заједнички пројекат успешно реализује и договорено да се наставе започете активности у Фабрици трактора Београд, како би се створили сви потребни предуслови за наставак започете сарадње.

Начелник општине Модрича, Младен Крекић, који је уједно био и домаћин састанка, захвалио се Републици Србији на свему што је до сада пружала општини и другим регионима у Републици Српској, Босни и Херцеговини. Напоменуо је да је Споразум о специјалним и паралелним везама веома битан, посебно за здравље људи, јер су у прилици да користе болничке и друге капацитете у Републици Србији. Он је рекао да овај састанак представља наставак добре сарадње између две републике, истакавши да је започет конкретан разговор о пројекту између поменутих компанија, а да је задатак њиховог менаџерског тима да раде на реализацији пројекта који ће подржати Генерални конзулат Бања Лука и општина Модрича. Такође, поручио је да се неће стати на овом пројекту, него ће се покренути иницијатива да се у наредном периоду организује сусрет привредника из Републике Србије и Републике Српске, како би се сарадња проширила и на друге привредне пројекте.