Printer Friendly Version Николић присуствовао свечаној седници и обележавању крсне славе Требиња @ 23 August 2017 09:12 AM

Свечаном обележавању славе Града и Црквене општине - Свето Преображење Господње, једног од најзначајнијих датума за Требиња, 18. и 19. августа 2017. године, присуствовали су председник Републике Српске (РС), Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, представници кључних институција из РС, Босне и Херцеговине, као и бројни гости из региона.

Обраћајући се присутнима на свечаној седници Скупштине града, председник РС Милорад Додик поручио је да Требиње има свој идентитет, да се као један од најживљих и најфреквентнијих градова сваким даном све више развија, истакавши да је Требиње „драгуљ Републике Српске и као такав га треба посматрати и развијати“.

Пожелевши грађанима Требиња да Преображенске дане проведу у весељу и радости, да се заједно окупе око Цркве и тако покажу саборност и јединство, премијерка Жељка Цвијановић је подсетила да је Влада РС, у протеклих 10 година, по различитим основама уложила у Требиње око 70 милиона КМ из Развојног програма и буџета Српске.

Генерални конзул Владимир Николић присуствовао је и освештењу споменика блаженопочившем патријарху српском Павлу, који је постављен у порти Саборног храма у Требињу.

Споменик, који је први у Републици Српској, освештале су владике захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени владика Атанасије, славонски Јован и архиепископ охридски и митрополит скопски Јован. Владика Григорије је истакао да овај споменик опомиње и подсећа на јерарха који је у наше дане открио да за све нас има наде.

„Овај изванредан рад младе вајарке Саре Николић треба да нас, Херцеговце, подсећа на лик и дело не само нашег патријарха, него и на његово пријатељство према овој земљи и Епархији коју је основао Свети Сава“, рекао је владика Григорије.

Директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић рекао је да је Требиње добило један диван споменик захваљујући труду вајарке Николићеве из Београда, фирми „Интегра инжењеринг“ из Бањалуке која је финансирала споменик и благослову владике Григорија.

Градоначелник и председник Скупштине, у име Града и грађана Требиња, упутили су посебну захвалницу Николићу, уз истицање да је својим присуством увеличао свечано обележавање славе Града и Црквене општине Требиње – Свето Преображење Господње.