Printer Friendly Version Nikolić prisustvovao svečanoj sednici i obeležavanju krsne slave Trebinja @ 23 August 2017 09:03 AM

Svečanom obeležavanju slave Grada i Crkvene opštine - Sveto Preobraženje Gospodnje, jednog od najznačajnijih datuma za Trebinja, 18. i 19. avgusta 2017. godine, prisustvovali su predsednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predstavnici ključnih institucija iz RS, Bosne i Hercegovine, kao i brojni gosti iz regiona.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj sednici Skupštine grada, predsednik RS Milorad Dodik poručio je da Trebinje ima svoj identitet, da se kao jedan od najživljih i najfrekventnijih gradova svakim danom sve više razvija, istakavši da je Trebinje „dragulj Republike Srpske i kao takav ga treba posmatrati i razvijati“.


Poželevši građanima Trebinja da Preobraženske dane provedu u veselju i radosti, da se zajedno okupe oko Crkve i tako pokažu sabornost i jedinstvo, premijerka Željka Cvijanović je podsetila da je Vlada RS, u proteklih 10 godina, po različitim osnovama uložila u Trebinje oko 70 miliona KM iz Razvojnog programa i budžeta Srpske.

Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao je i osveštenju spomenika blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, koji je postavljen u porti Sabornog hrama u Trebinju.


Spomenik, koji je prvi u Republici Srpskoj, osveštale su vladike zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije, slavonski Jovan i arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan. Vladika Grigorije je istakao da ovaj spomenik opominje i podseća na jerarha koji je u naše dane otkrio da za sve nas ima nade.


„Ovaj izvanredan rad mlade vajarke Sare Nikolić treba da nas, Hercegovce, podseća na lik i delo ne samo našeg patrijarha, nego i na njegovo prijateljstvo prema ovoj zemlji i Eparhiji koju je osnovao Sveti Sava“, rekao je vladika Grigorije.
Direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović rekao je da je Trebinje dobilo jedan divan spomenik zahvaljujući trudu vajarke Nikolićeve iz Beograda, firmi „Integra inženjering“ iz Banjaluke koja je finansirala spomenik i blagoslovu vladike Grigorija.

Gradonačelnik i predsednik Skupštine, u ime Grada i građana Trebinja, uputili su posebnu zahvalnicu Nikoliću, uz isticanje da je svojim prisustvom uveličao svečano obeležavanje slave Grada i Crkvene opštine Trebinje – Sveto Preobraženje Gospodnje.