Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić posetio učesnike Međunarodne likovne kolonije „Pliva 2017“. @ 2 August 2017 12:27 PM

Međunarodnu likovnu koloniju „Pliva 2017“, koja se održava u organizaciji akademika Milivoja Unkovića na izvoru reke Plive, 01. avgusta 2017. godine, obišao je generalni konzul Vladimir Nikolić.


Tom prilikom susreo se sa eminentnim umetnicima, među kojima je najviše njih iz Srbije, i to: Ranka Lučić-Janković, Sara Nikolić, Ana Lazić, Vuk Vučković, Bojan Otašević, Biserka Petrović, Milan Stepović, Katarina Nedeljković, Željko Đurović, Olivera Vukotić, Nikola Žigon, Jelena Kršić i drugi.
Diskutujući o univerzalom značaju likovne umetnosti, koja se izražava oblicima i kao oblik komunikacije koristi likovni jezik, Nikolić je podsetio na istorijsku anegdotu, nastalu tokom Drugog svetskog rata, koja se pripisuje tadašnjem premijeru Birtanije, Vinstonu Čerčilu. Naime, kada je Hitler pokrenuo nemilosrdno bombardovanje Londona, Čerčil je na sastanak pozvao ministre i pokrenuo pitanje obezbeđenja dodatnih finansijskih sredstava, radi odbrane zemlje. Jedan od ministara je predložio da se novac koji je namenjen kulturi prebaci u ratni budžet, na šta je Čerčil uzvratio: „A šta ćemo, onda, da branimo?”


Nikolić je pomenutu anegdotu povezao sa nedostatkom sredstava za veću podršku kulturnog stvaralaštva i pristunim umetnicima poručio da će i ubuduće, kao što to čini godinama unazad, Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci nalaziti načine da pomogne jačanju i promociji kulturnih vrednosti, jer su one najznačajnije za svaku naciju i državu. Posebno im je ukazao na činjenicu da nas kulturne tekovine čine onakvim kakvim nas drugi vide i prepoznaju, kao i da se tim vrednostima možemo ponositi zahvaljujući i velikom doprinosu koje tradicionalno iza sebe ostavljaju učesnici Međunarodne likove kolonije na izvorima Plive.