Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић посетио учеснике Међународне ликовне колоније „Плива 2017“. @ 2 August 2017 12:24 PM

Међународну ликовну колонију „Плива 2017“, која се одржава у организацији академика Миливоја Унковића на извору реке Пливе, 01. августа 2017. године, обишао је генерални конзул Владимир Николић.



Том приликом сусрео се са еминентним уметницима, међу којима је највише њих из Србије, и то: Ранка Лучић-Јанковић, Сара Николић, Ана Лазић, Вук Вучковић, Бојан Оташевић, Бисерка Петровић, Милан Степовић, Катарина Недељковић, Жељко Ђуровић, Оливера Вукотић, Никола Жигон, Јелена Кршић и други.
Дискутујући о универзалом значају ликовне уметности, која се изражава облицима и као облик комуникације користи ликовни језик, Николић је подсетио на историјску анегдоту, насталу током Другог светског рата, која се приписује тадашњем премијеру Биртаније, Винстону Черчилу. Наиме, када је Хитлер покренуо немилосрдно бомбардовање Лондона, Черчил је на састанак позвао министре и покренуо питање обезбеђења додатних финансијских средстава, ради одбране земље. Један од министара је предложио да се новац који је намењен култури пребаци у ратни буџет, на шта је Черчил узвратио: „А шта ћемо, онда, да бранимо?”


 

Николић је поменуту анегдоту повезао са недостатком средстава за већу подршку културног стваралаштва и пристуним уметницима поручио да ће и убудуће, као што то чини годинама уназад, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци налазити начине да помогне јачању и промоцији културних вредности, јер су оне најзначајније за сваку нацију и државу. Посебно им је указао на чињеницу да нас културне тековине чине онаквим каквим нас други виде и препознају, као и да се тим вредностима можемо поносити захваљујући и великом доприносу које традиционално иза себе остављају учесници Међународне ликове колоније на изворима Пливе.