Printer Friendly Version Zajedničko obeležavanje 75-te godišnjice od bitke na Kozari @ 4 July 2017 12:48 PM

Zvanična ceremonija zajedničkog obeležavanja 75-te godišnjice od bitke na Kozari, održana je 02 jula 2017. godine kod spomen obeležja na Mrakovici.


 

Ona je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, koju zajedno organiziuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalnih pitanja Republike Srbije i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Obeležavanju su, pored Dragana Popovića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalnih pitanja Republike Srbije, prisustvovali i studenti Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i udruženja iz Srbije koja neguju tradiciju antifašističke borbe.


Ispred Republike Srpske (RS), ceremoniji su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, izaslanik srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Velimir Sakan, brojne deleagacije SUBNOR-a, gradova i okolnih opština, učesnici NOR-a i građani Potkozarja.

 



Obraćajući se prisutnima, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je Kozara „sinonim antifašističke borbe“, te da su nemački okupatori i ustaše hteli da pobiju, proteraju i pokrste Srbe, što je viđeno na mnogim područjima.
Dodik je posebno naglasio da Srbi danas imaju dve države, Srbiju i Srpsku, sa napomenom da Srbi ne žele da ugrožavaju slobode drugih već da žele da „ove dve srpske države krenu ka budućnosti, da se ne okreću prema prošlosti“. On je poručio da je ljubav prema Srbiji trajna i da je garant stabilnosti u regionu, rekavši: „Mi u Srbiji vidimo siguran oslonac i utočište“. Takođe, podsetio je na reči predsednika Republike Srbije Aleksandar Vučić, da nema „Oluja“ o kojima će Srbija da ćuti.
U ime Vlade Republike Srbije, venac kod spomenika na Mrakovici, položili su ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i generalni konzul Vladimir Nikolić.