Printer Friendly Version Заједничко обележавање 75-те годишњице од битке на Козари @ 4 July 2017 12:45 PM

Званична церемонија заједничког обележавања 75-те годишњице од битке на Козари, одржана је 02 јула 2017. године код спомен обележја на Мраковици.


Она је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, коју заједно организиују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјалних питања Републике Србије и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. Обележавању су, поред Драгана Поповића, државног секретара у Министарству за рад запошљавање, борачка и социјалних питања Републике Србије, присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и удружења из Србије која негују традицију антифашистичке борбе.


Испред Републике Српске (РС), церемонији су присуствовали председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изасланик српског члана Председништва Босне и Херцеговине (БиХ), Велимир Сакан, бројне делеагације СУБНОР-а, градова и околних општина, учесници НОР-а и грађани Поткозарја.


Обраћајући се присутнима, председник РС Милорад Додик рекао је да је Козара „синоним антифашистичке борбе“, те да су немачки окупатори и усташе хтели да побију, протерају и покрсте Србе, што је виђено на многим подручјима.
Додик је посебно нагласио да Срби данас имају две државе, Србију и Српску, са напоменом да Срби не желе да угрожавају слободе других већ да желе да „ове две српске државе крену ка будућности, да се не окрећу према прошлости“. Он је поручио да је љубав према Србији трајна и да је гарант стабилности у региону, рекавши: „Ми у Србији видимо сигуран ослонац и уточиште“. Такође, подсетио је на речи председника Републике Србије Александар Вучић, да нема „Олуја“ о којима ће Србија да ћути.
У име Владе Републике Србије, венац код споменика на Мраковици, положили су амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и генерални конзул Владимир Николић.