Printer Friendly Version Učenici osnovnih škola sa Kosova i Metohije posetili Vladu R. Srpske @ 3 July 2017 04:16 PM

Učenici osnovnih škola sa Kosova i Metohije (KiM), koji su boravili u poseti vršnjacima u Republici Srpskoj (od 17. do 24.06.2017. godine), u okviru projekta „Spojimo srpsku decu sa KiM i Republike Srpske”, posetili su Administrativni centar Vlade RS, 22.06.2017. godine.



Učenicima i njihovim nastavnicima, kao i predstavnicima opština sa KiM iz kojih dolaze, dobrodošlicu je poželeo ministar prosvete i kulture u Vladi RS Dane Malešević, ističući da se ovim projektom uspostavlja „most između Kosmeta i Republike Srpske“. Istovremeno se zahvalio roditeljima njihovih vršnjaka, koji su ih prihvatili i ugostili širom RS, kao i Miloradu Arlovu organizatoru boravka, poručivši da će se ova tradicionalna saradnja nastaviti i u narednim godinama.



Prijemu je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, koji je istakao da pomenuti projekat šalje poruku da smo svi jedno i da imamo neraskidive veze na relaciji Banjaluka - Beograd - Kosovska Mitrovica, kao i na bilo kom drugom prostoru gde naš narod živi. Predstavnicima medija je poručio: „Lepo je kada se na ovakav način realizuje ono što je zalog za budućnost, a upravo su deca i mladi naša budućnost”. Takođe je dodao da je „važno da najmlađe generacije bez tereta prošlosti, politike, ratnih nasleđa i svega što ih tišti u neslobodi, ograničenosti i problemima svakodnevnog života, pogotovo na KiM, ipak osete neku vrstu slobode i potencijala za povezivaje sa vršnjacima“.

Na kraju prijema, kome su prisustvovali ministri u Vladi RS, načelnici opština i predstavnik ovog DKP-a, potpisani su sporazumi o bratimljenju pet osnovnih škola iz RS i pet škola sa prostora KiM.