Printer Friendly Version Ученици основних школа са Косова и Метохије посетили Владу Р. Српске @ 3 July 2017 03:55 PM

Ученици основних школа са Косова и Метохије (КиМ), који су боравили у посети вршњацима у Републици Српској (од 17. до 24.06.2017.године), у оквиру пројекта "Спојмо српску децу са КиМ и Републике Српске", посетили су Административни центар Владе РС, 22.06.2017. године.

Ученицима и њиховим наставницима, као и представницима општина са КиМ из којих долазе, добродошлицу је пожелео министар просвете и културе у Влади РС Дане Малешевић, истичући да се овим пројектом успоставља "мост између Космета и Републике Српске". Истовремено се захвалио родитељима њихових вршњака, који су их прихватили и угостили широм РС, као и Милораду Арлову организатору боравка, поручивши да ће се ова традиционална сарадња наставити и у наредним годинама.

Пријему је присуствовао и заменик директора Канцеларије за КиМ, Душан Козарев, који је истакао да поменути пројекат шаље поруку да смо сви једно и да имамо нераскидиве везе на релацији Бањалука - Београд - Косовска Митровица, као и на било ком другом простору где наш народ живи. Представницима медија је поручио: "лепо је када се на овакав начин реализује оно што је залог за будућност, а управо су деца и млади наша будућност." Такође је додао да  је "важно да најмлађе генерације без терета прошлости, политике, ратних наслеђа и свега што их тишти у неслободи, ограничености и проблемима свакодневног живота, поготово на КиМ, ипак осете неку врсту слободе и потенцијала за повезивање са вршњацима."

На крају пријема, коме су присуствовали министри у Влади РС, начелници општина и представник овог ДКП-а, потписани су споразуми о братимљењу пет основних школа из РС и пет школа са простора КиМ.