Printer Friendly Version Deca iz višečlanih porodica sa Kosova i Metohije doputovala u Republiku Srpsku @ 20 June 2017 03:45 PM

Svečani doček za oko 650 dece sa Kosova i Metohije, koja će sedam dana boraviti u Republici Srpskoj, organizovan je 17. juna 2017. godine u Šamcu.

Deca sa Kosova i Metohije, zajedno sa njihovim nastavnicima, dočekana su na gradskom stadionu Fudbalskog  kluba "Borac" u Šamcu, gde su im dobrodošlicu poželeli Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske; Željko Jović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju; Radoslav Ilić, konzul u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka; Milorad Arlov, predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije i Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac sa saradnicima.

Ministar Gluhaković je podsetio da Republika Srpska i njena Vlada šesti put priređuju doček deci sa Kosova, istakavši da žele da se ta tradicija nastavi i da će za vreme njihovog boravka biti upotpunjeni nizom različitih sadržaja.

Predsednik banjalučkog Odbora za Kosovo i Metohiju Milorad Arlov rekao je da je ovo najmasovniji dolazak dece do sada u Srpsku i napomenuo da je u proteklih šest godina Republiku Srpsku posetilo oko 2.500 dece sa Kosova i Metohije. Posebno se zahvalio Vladi Republike Srpske, Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka, kao i svim porodicama koje su primile decu. Decu će ugostiti njihovi vršnjaci iz Šamca, Prijedora, Banjaluke, Bijeljine, Pala, Trebinja, Gradiške, Novog Grada, Prnjavora, Dervente, Broda i Modriče.

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske organizovalo je brojne sadržaje kako bi na najbolji način ugostili decu sa Kosova i Metohije. Tako će između ostalog, 20. juna u 11:00 časova, prisustvovati istorijskom času koji će se održati u Spomen kompleksu Donja Gradina, a nakon toga za njih će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, kada će se održati i ceremonija zvaničnog bratimljenja pet osnovnih škola iz Republike Srpske sa pet škola sa Kosova i Metohije. Svečanom prijemu i bratimljenju osnovnih škola prisustvovaće i predstavnik Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka.