Printer Friendly Version Završena druga faza konzervatorsko-restauratorskih radova na Spomen kapeli sa kosturnicom u Vardištu kod Višegrada @ 19 June 2017 11:29 AM

Rekonstrukcija i uređenje terena oko Spomen - kapele sa kosturnicom Sveti Đorđe u Vardištu, kod Višegrada završeni su 16. juna 2017. godine. Sredstva za realizaciju druge faze radova, u iznosu od 63.180 KM, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Prijemu radova, pored članova Komisije koju je formirao Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović i predsednik Odbora za obnovu arhimandrit Jovan Gardović.

Nakon prijema radova u Vardištu, održan je sastanak sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem, na kome je dogovoren nastavak aktivnosti koje su u nadležnosti opštine. Tako će, tokom nastupajućih letnjih meseci, biti završeno čišćenje kišnih kanala u neposrednom okruženju Spomen kapele, dovođenje pijaće vode do česme u pomenutom kompleksu i uređenje parking mesta za posetioce. Takođe, opština će ubuduće brinuti o plaćanju električne energije koja se troši za osvetljenje spomen kompleksa, kao i o turističkom predstavljanju tog područja, uključujući i nastavak rada na projektu obnove "Rzavsko-drinske" uzane pruge, koja će povezivati Višegrad sa Vardištem.

Državni sekretar u Mnistarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Dragan Popović, koji je prisustvovao prijemu radova, posebno je pohvalio angažovanje Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, uključujući izuzetno kvalitetnu saradnju i koordinaciju koja je ostvarena sa Sektorom za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, tokom kompletne realizacije prve i druge faze obnove Spomen kapele Sveti Đorđe sa kosturnicom u Vardištu.