Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić posetio Prijedor @ 5 June 2017 08:18 AM

Saglasno predviđenom angažovanju Generalnog konzulata R. Srbije na planu unapređenja privredne saradnje Srbije i R. Srpske, Bosna i Hercegovina, generalni konzul Vladimir Nikolić posetio je Privrednu komoru i Agenciju za ekonomski razvoj "PREDA-PD" u Prijedoru.

Sastanku je prisustvovao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković sa saradnicima, kao i veći broj privrednika, koji predvode najuspešnije poslovne subjekte u tom gradu i neposrednoj okolini.

Domaćin sastanka bila je Privredna komora Prijedora, koju predvodi Dijana Đaković. Ona je predstavila privredne i ekonomske potencijale tog područja i predložila više mogućnosti za unapređenje postojeće privredne saradnje sa Srbijom. Pored prehrambene industrije i turizma, kao najveći resurs Prijedorske regije izdvojena je drvnoprerađivačka industrija. Između ostalog, razgovarano je o mogućnosti kreiranja zajedničkog projekta privrednika iz Srbije i Srpske sa ciljem zajedničkog plasmana proizvoda na inostrana tržišta.

Prijedorski drvoprerađivali ocenjeni su kao suficitna privredna grana, budući da je količina proizvoda koje izvezu na inostrana tržišta gotovo četiri puta veća od količine uvezenog. Povećanje ulaganja u finalni proizvod jedan je od njihovih ključnih ciljeva.

Obraćajući se novinarima, generalni konzul Republike Srbije Vladimir NIkolić rekao je da postoje realne mogućnosti da se postojeća privredna saradnja nastavi, imajući u vidu ugovor o slobodnoj trgovini koju Republika Srbija ima sa Ruskom Federacijom.

Nakon sastanka, delegacije su posetile nekoliko prijedorskih drvoprerađivačkih preduzeća i uverelie se u kvalitet proizvodnje, među kojima se posebno ističe preduzeće "Grosist", koga predvodi Ratko Macanović, predstavnik Klastera "Drvo-PD" Prijedor.

Zaključeno je da treba nastaviti započete kontakte, čvršće povezati drvnoprerađivačke klastere u regionu Potkozarja i konkretizovati oblik saradnje u narednom periodu, nakon čega bi se ponovo održao sastanak sa drvoprerađivačima Banja Luke i Prijedora, kako bi se sumirali postignuti rezultati na planu unapređenja privredne saradnje sa srodnim kompanijama u Srbiji.