Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић посетио Приједор @ 5 June 2017 08:03 AM

Сагласно предвиђеном ангажовању Генералног конзулата Р. Србије на плану унапређења привредне сарадње Србије и Р. Српске, Босне и Херцеговине, генерални конзул Владимир Николић посетио је Привредну комору и Агенцију за економски развој "PREDA-PD" у Приједору.

Састанку је присуствовао градоначелик Приједора Миленко Ђаковић са сарадницима, као и већи број привредника, који предводе најуспешније пословне субјекте у том граду и његовој непосредној околини.

Домаћин састанка је била Привредна комора Приједора, коју предводи Дијана Ђаковић. Она је представила привредне и економске потенцијале тог подручја и предложила више могућности за унапређење постојеће привредне сарадње са Србијом. Поред прехрамбене индустрије и туризма, као највећи ресурс Приједорске регије издвојена је дрвнопрерађивачка индустрија. Између осталог, разговарано је о могућности креирања заједничког пројекта привредника из Србије и Српске, с циљем заједничког пласмана производа на инострана тржишта.

Приједорски дрвопрерађивачи оцењени су као суфицитна привредна грана, будући да је количина производа које извезу на инострана тржишта готово четири пута већа од количине увезеног. Повећање улагања у финални производ један је од њихових кључних циљева.

Обраћајући се новинарима, генерални конзул Србије, Владимир Николић рекао је да постоје реалне могућности да се постојећа привредна сарадња настави, посебно имајући у виду уговор о слободној трговини коју Република Србија има са Руском федерацијом.

Након састанка, делегације су посетиле неколико приједорских дрвнопрерађивачких предузећа и увериле се у квалитет производње, међу којима се посебно истиче предузеће "Grosist", кога предводи Ратко Мацановић, представник Кластера "Дрво-ПД" Приједор.

Закључено је да треба наставити започете контакте, чвршће повезати дрвнопрерађивачке кластере у региону Поткозарја и конкретизовати облик сарадње у наредном периоду, након чега би се поново одржао састанак са дрвопрерађивачима Бања Луке и Приједора, како би се сумирали постигнути разултати на плану унапређења привредне сарадње са сродним компанијама у Србији.