Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolć posetio banjalučku Gimnaziju @ 15 May 2017 11:47 AM

Generalni konzul Vladimir Nikolić posetio je 11. maja 2017. godine, banjalučku Gimnaziju i razgovarao sa učenicima koji su boravili u poseti Drugoj kragujevačkoj gimnaziji od 03. do 07. maja 2017. godine. Sastanku su, pored učenika, prisustvovali direktor Gimnazije Zoran Pejašinović, profesorka srpkog jezika i književnosti Aleksandra Arsenijević Puhalo (predvodila grupu učenika tokom putovanja), Tihomir Levajac, penzionisani profesor i Radoslav Ilić, konzul u Generalnom konzulatu.

Domaćini su se, najpre, zahvalili generalnom konzulu Nikoliću, koji je podržao i na konkretan način pomogao realizaciju putovanja obezbedivši prevoz do Kragujevca i natrag. Profesor srpspskog jezika i književnosti, Aleksandra Arsenijević Puhalo, je posebno istakla da Gimnazija nije imala sredstva za plaćanje prevoza, tako da je zahvaljujući podršci Generalnog konzulata omogućen odlazak na putovanje. Petodnevna poseta je imala za cilj zbližavanje, još davno spojenih srednjoškolaca ove dve obrazovne institucije, čija saradnja je počela krajem 2000-te godine. Grupa banjalučkih gimnazijalaca bila je smeštena u toplim domovima gostoljubivih Kragujevčana, roditelja njihovih drugova iz Druge gimnazije, koji su im ujedno bili i glavni domaćini. Nakon togasu se gimnazijalci pojedinačno predstavili, podelivši sa gostima brojne utiske, iskustva i lične doživljaje s putovanja.

Tokom razgovora sa Nikolićem, učenici su posebno izdvojili posetu Prvoj kragujevačkoj gimnazji, koja je i nastarija srpska gimnazija. Pored obilaska Grada i njegovih muzeja, u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji je organizovan filozofski kafe, gde su debatovali o različitim filozofskim i društvenim temama. Imali su priliku i da pogledaju predstavu dramske sekcije pod nazivom "Preobražaj", a veče pre polaska u Banjaluku, šestog maja, zajedno sa Kragujevčanima su učestvovali u proslavi Dana grada koji je obeležen uz prigodan koncert i vatromet.

Banjalučki predstavnici bili su maturanti koji su svojim trudom i zalaganjem u prethodnim godinama doprineli pozitivnoj promociji Gimnazije (Ognjen Stefanović, Luka Divljak, Bojan Belenzada, Tijana Tepić i Anđela Arar), kao i njihove mlađe kolege koje su se posebno istakle na školskim i vanškolskim aktivnostima 8Sofia Miljatović, Selma Ibrekić, Zdravka Bobić, Milica Aljetić i Dušan Vučenović).

Nikolić je učenicima poručio da posebnu pažnju poklone ličnoj edukaciji koja, pored redovnih aktivnosti u obrazovno-vaspitnom radu, treba da obuhvati i ključne sadržaje iz opšte kulture. Pritom ih je pozvao , da u skladu sa ličnim afinitetima, aktivnije prate dešavanja na banjalučkoj kulturnoj sceni, uključujući posete pozorišnim predstavama, izložbama i filmskim projekcijama, kao i da povremeno pročitaju tekstove poznatih novinara i kolumnista, kako bi proširili svoja znanja i pripremili se za akademske studije koje ih uskoro očekuju.

Imajući u vidu činjenicu da su na desetodnevnom putovanju, koje je organizovao Generalni konzulat Banja Luka za pobednike literarnog konkursa "Šta to Srbija treba da zna o meni", učestvovali i učenici banjalučke Gimnazije (Andrea Jeremić i Igor Mirjanić), generalni konzul Nikolić je pozvao učenike, da pogledaju prilog sa tog putovanja na.

https://www.youtube.com./watch?v=xDvpDiowcPQ&t=1s