Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић посетио бањалучку Гимназију @ 15 May 2017 11:23 AM

Генерални конзул Владимир Николић посетио је, 11. маја 2017. године, бањалучку Гимназију и разговарао са ученицима који су боравили у посети Другој крагујевачкој гимназији од 03. до 07. маја 2017. године. Састанку су, поред ученика, присуствовали директор Гимназије Зоран Пејашиновић, професорка српског језика и књижевности Александра Арсенијевћ Пухало (предводила групу ученика током путовања), Тихомир Левајац, пензионисани професор и Радослав Илић, конзул у Генералном конзулату.

Домаћини су се, најпре, захвалили генералном конзулу Николићу, који је подржао и на конкретан начин помогао реализацију поменутог путовања обезбедивши превоз до Крагујевца и натраг. Професор српског језика и књижњевности Александра Арсенијевић Пухало, је посебно истакла да Гимназија није имала средства за плаћање превоза, тако да је захваљујући подршци Генералног конзулата омогућен одлазак на путовање. Петодневна посета је имала за циљ зближавање, још давно спојених средњошколаца ове две образовне институције, чија сарадња је почела крајем 2000-те године. Група бањалучких гимназијалаца била је смештена у топлим домовима гостољубивих Крагујевчана, родитеља њихових другова из Друге гимназије, који су им уједно били и главни домаћини. Након тога су се гимназијалци појединачно представили, поделивши са гостима бројне утиске, искуства и личне доживљаје с путовања.

Током разговора са Николићем, ученици су посебно издвојили посету Првој крагујевачкој гимназији, која је и најстарија српска гимназија. Поред обиласка Града и његових музеја, у Другој крагујевачкој гимназији је организован филозофски кафе, где су дебатовали о различитим филозофским и друштвеним темама. Имали су прилику и да погледају представу драмске секције под називом "Преображај", а веча пре доласка у Бањалуку, шестог маја, заједно са Крагујевчанима су учествовали у прослави Дана града који је обележен уз пригодан концерт и ватромет.

Бањалучки представници били су матуранти који су својим трудом и залагањем у претходним годинама допринели позитивној промоцији Гимназије (Огњен Стефановић, Лука Дивљак, Бојан Белензада, Тијана Тепић и Анђела Арар), као и њихове млађе колеге које су се посебно истакле на школским и ваншколским активностима (Софиа Миљатовић, Селма Ибрекић, Здравка Бибић, Милица Аљетић и Душан Вученовић).

Николић је ученицима поручио да посебну пажњу поклоне личној едукацији која, поред редовних активности у образовно-васпитном раду, треба да обухвати и књучне садржаје из опште културе. Притом их је позвао да, у складу са личним афинитетима, активније прате дешавања на бањалучкој културној сцени, укључујући посете позоришним представама, изложбама и филмским пројекцијама, као и да повремено прочитају текстове познатих новинара и колумниста, како би проширили своја знања и припремили се за академске студије које их ускоро очекују.

Имајући у виду чињеницу да су на десетодневном наградном путовању, које је организовао Генерални конзулат Бања Лука за побенике литерарног конкурса "Шта то Србије треба да зна о мени", учествовали и ученици бањалучке Гимназије (Андреа Јеремић и Игор Мирјанић), генерални конзул Николић је позвао ученике, да погледају прилог са тог путовања на: 

https://www.youtube.com/watch?v=xDvpDiowcPQ&t=1s