Printer Friendly Version Polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane posetili Banjaluku @ 27 April 2017 10:49 AM

Generalni konzulat R. Srbije u Banjaluci, 26. aprila 2017. godine, posetili su polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane.

U grupi polaznika bili su službenici državnih institucija Republike Srbije, visoki oficiri Vojske Srbije kao i pripadnici oružanih snaga zemalja iz regiona (Republike Slovenije, Hrvatske i BiH).

Generalni konzul Vladimir Nikolić upoznao je goste sa organizacijom i delokrugom rada Generalnog konzulata u Banjaluci, kao i sa ključnim aktivnostima na kojima su angažovane diplomate i zaposleni u Generalnom konzulatu.

Posebno je ukazao na aktivno zalaganje Republike Srbije i mreže njenih DKP-a, na izgradnji i očuvanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju svih otvorenih pitanja kroz dijalog. Istovremeno je istakao značaj poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u procesu održavanja specijalnih i paralelnih veza sa Republikom Srpskom, uz poštovanje integriteta i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine.

Nikolić je , takođe, rekao da je strateški prioritet spoljne politike Srbije punopravno članstvo u EU, uz očuvanje njene celovitosti, te da u tome veoma značajnu ulogu imaju naša DKP-a u svetu.

Nakon posete Generalnom konzulatu, polaznike Visokih studija bezbednosti i odbrane primili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnih Banjaluke Igor Radojičić.

Tokom prijema, Dodik je istakao da je prioritet institucija očuvawe bezbednosti Republike Srpske, u vremenu "nestabilnih regionalnih i globalnih odnosa", kao i borba protiv terorizma, koji je postao najveća pošast savremenog sveta. Polaznike je upoznao i sa aktuelnom političkom situacijom u RS, BiH i regionu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, polaznike šeste klase Visokih studija bezbednosti i odbrane upoznao je sa položajem i prioritetima Grada u narednom periodu. Tom prilikom, predočio im je elemente istorijskog konteksta i položaja Banja Luke u proteklih 150 godina, kao i u okviru sadašnjeg geostrateškog položaja i prioriteta u okviru RS, BiH i međunarodne zajednice.

Prijemu kod predsednika Republike Srpske i gradonačelnika Banjaluke, prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije Vladimir Nikolić.